Για την εκδήλωση της ΕΕΔΑΠ στην Παλαιά Βουλή για την Ιθαγένεια

Δελτίο Τύπου

Ευρεία συμπαράταξη κοινωνικών εταίρων υπέρ της αλλαγής του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας καταγράφηκε χτες στην εκδήλωση που  διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα  Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (ΕΕΔΑΠ) στην Παλαιά Βουλή. Κοινός παρανομαστής των εισηγήσεων ήταν η κοινωνική συναίνεση που αποτυπώθηκε όσον αφορά τη χορήγηση ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά ματαναστών, την εναρμόνιση της πολιτογράφησης με τις επιταγές του Κράτους δικαίου και την διεύρυνση της πολιτικής συμμετοχής των αλλοδαπών. 

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν θετικά για βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου, ο πρόεδρος  της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ.Χ. Κυριαζής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δ. Παξινός, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας κ. Δ. Μπράτης ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κ.Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Φόρουμ Μεταναστών κ. Αχμέτ Μωαβία, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και ο πρόεδρος της ΕΕΔΑΠ κ. Δ. Χριστόπουλος. Την εκδήλωση, στην οποία διαβάστηκε μήνυμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα, συντόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και μέλος του ΔΣ της Ένωσης  κ. Ν. Αλιβιζάτος. 

Την  εκδήλωση επιχείρησε να ματαιώσει  ομάδα  νεοναζιστών με κραυγές και βανδαλισμούς. Τα άτομα αυτά, ανάμεσά τους πρωτεργάτες στα τελευταία κρούσματα ρατσιστικής βίας, στελέχη της Χρυσής Αυγής και των αυτοαποκαλούμενων ?Ανένταχτων Πατριωτών?, κατέλαβαν για μερικά λεπτά το βήμα αλλά αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες  που είχαν γεμίσει τα  έδρανα  της Παλαιάς Βουλής και τελικά απομακρύνθηκαν μετά από επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας. Η εκδήλωση συνεχίστηκε και τελείωσε σύμφωνα με το πρόγραμμα. 

Η κοινωνία των πολιτών αποδεικνύεται ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη από τον φόβο και το μίσος που σκορπά ο λόγος της ακροδεξιάς δυναμιτίζοντας τα θεμέλια της συγκρότησης της πολιτικής μας κοινότητας. Η αίθουσα της Παλαιάς Βουλής δεν μπορεί να γίνει το θέατρο του ρατσιστικού μίσους. Αυτό είναι όνειδος για το πολίτευμα.

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2010

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Χριστόπουλος

Ο Γενικός Γραμματέας
Γιάννης Ιωαννίδης

 

Μέλος

Newsletter