Δελτίο τύπου για αντιρρησία συνείδησης

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 δικάστηκε από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθηνών με την κατηγορία της ανυποταξίας ο αντιρρησίας συνείδησης Ευάγγελος Μιχαλόπουλος. Και τούτο, διότι το 2007 αρνήθηκε να υπηρετήσει την σχεδόν διπλάσιας διάρκειας τότε εναλλακτική στρατιωτική υπηρεσία.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (ΕΕΔΑ) παρέστη ως μάρτυρας, υπερασπίζοντας το πλέον απαραβίαστο δικαίωμα του ανθρώπου: την ελευθερία της συνείδησής του. Αφού ανέδειξε την εξαιρετικής σημασίας πρόσφατη απόφαση Bayatyan κατά Αρμενίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (7.7.2011), σχετικά με τους αντιρρησίες συνείδησης, η ΕΕΔΑ υποστήριξε ότι αφενός μεν η υπέρμετρη διάρκεια της εναλλακτικής θητείας συνιστά δυσανάλογο και εντέλει τιμωρητικό χαρακτήρα και ως τέτοιος προσκρούει στην απαγόρευση αναγκαστικής εργασίας (άρθρο 1§2 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη), αφετέρου δε ο αδόκιμος συχνά τρόπος εξέτασης της συνδρομής των προϋποθέσεων από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα αποσιώπησης των πολιτικών, φιλοσοφικών και λοιπών αντιλήψεων.

Αν και η μείωση της ποινής του κατηγορουμένου στο μισό (από 8 σε 4 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή) και η αναγνώριση σε αυτόν μη ταπεινών κινήτρων δεν θα μπορούσαν παρά να χαιρετιστούν ως ένα σημαντικό βήμα, παρόλα αυτά η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη επισημαίνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υπολείπεται σημαντικά της υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης.

 

αντιρρησία συνείδησης, ατομικά δικαιώματα

Μέλος

Newsletter