Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας

Δημιουργήθηκε Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (ΥΑ), και με συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων και φορέων όπως το Αίτημα, οι Γιατροί του Κόσμου, η Διεθνής Αμνηστία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, το Κέντρο Ημέρας «Βαβέλ», η ΜETAδραση, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και η PRAKSIS.

Η δημιουργία του Δικτύου προέκυψε σε συνέχεια δύο σημαντικών διαπιστώσεων: α) της  απουσίας ενός επίσημου και αποτελεσματικού συστήματος καταγραφής των περιστατικών ρατσιστικής βίας και β) της ανάγκης διασύνδεσης των φορέων οι οποίοι καταγράφουν με δική τους πρωτοβουλία τα περιστατικά αυτά που συντελούνται σε βάρος προσώπων τα οποία προσέρχονται στις υπηρεσίες τους.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας  ξεκίνησε πιλοτικά την 1η Οκτωβρίου τη συστηματική καταγραφή πράξεων βίας με ρατσιστικό κίνητρο και  χρησιμοποιεί κοινή  Φόρμα Καταγραφής Ρατσιστικού Περιστατικού με στόχο να προκύπτουν σαφείς και ολοκληρωμένες κατά το δυνατόν ενδείξεις για τις ποσοτικές και ποιοτικές τάσεις της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα.

Το Δίκτυο θα λειτουργήσει πιλοτικά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011. Στις αρχές του 2012 θα ανακοινώσει τα πρώτα συμπεράσματα για τις τάσεις της ρατσιστικής βίας, με σκοπό την αποτύπωση του φαινομένου στις πραγματικές του διαστάσεις και τη διατύπωση προτάσεων τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Το Δίκτυο είναι ανοιχτό σε όλες τις οργανώσεις και φορείς που, παρέχοντας νομικές, ιατρικές, κοινωνικές ή άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, έρχονται σε επαφή με θύματα ρατσιστικής βίας.  Καλούνται όλες οι οργανώσεις που θέλουν να γίνουν μέλη του Δικτύου να επικοινωνήσουν με την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ή με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες:

Τίνα Σταυρινάκη (ΕΕΔΑ), 210 7233216
Δάφνη Καπετανάκη (Υ.Α.), 210 6726462-3

 

Μέλος

Newsletter