Γυναικοκτονία: Έμφυλη Βία και Αφαίρεση της Ζωής στο Οικείο Περιβάλλον

Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2021

Η ΕλΕΔΑ παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των δολοφονιών γυναικών στο στενό περιβάλλον τους που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας καθώς και τη δημόσια συζήτηση γύρω από αυτή την τραγική πραγματικότητα. 

Το 2021 έχουν σημειωθεί 13 γυναικοκτονίες. Με την ειδική επισήμανση της δικαστικής εκκρεμότητας των υποθέσεων αυτών, σημειώνεται πως αντίστοιχα υψηλός ήταν ο αριθμός των γυναικοκτονιών τα έτη 2019 και 2020. Τα δεδομένα αυτά αποκαλύπτουν έναν εξαιρετικά ανησυχητικό μέσο όρο. Μία γυναικοκτονία λαμβάνει χώρα σχεδόν κάθε μήνα. Αν και για τη χώρα μας δεν υπάρχουν διαθέσιμα ασφαλή στατιστικά στοιχεία, δεν είναι λίγες οι αναφορές που υποστηρίζουν ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, η έμφυλη βία, αλλά και οι γυναικοκτονίες, αποτέλεσαν μια «κρυφή πανδημία» εν μέσω των lockdown λόγω της υγειονομικής κρίσης, χωρίς να λαμβάνονται υπ΄ όψιν οι περιπτώσεις γυναικών που ζουν υπό το καθεστώς φόβου και άμεσων απειλών κατά της ζωής τους, περιπτώσεις ωστόσο που βρίσκονται στην απόλυτη αφάνεια.

Με βάση τα παραπάνω η ΕλΕΔΑ πήρε την πρωτοβουλία επεξεργασίας και δημοσίευσης συγκεκριμένων προτάσεων.
Το κείμενο έχει τίτλο: “Γυναικοκτονία: Έµφυλη Βία και Αφαίρεση της Ζωής στο Οικείο Περιβάλλον”.

Μπορείτε να διαβάσετε τις θέσεις και προτάσεις της ΕλΕΔΑ σχετικά με τις γυναικοκτονίες εδώ

Ταυτόχρονα, ανακοινώνει την πρωτοβουλία της για την υλοποίηση ενός κύκλου εκδηλώσεων σχετικών με την έμφυλη βία τους επόμενους μήνες, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο 2021.
 
Για να παρακολουθήσετε τις σχετικές εκδηλώσεις επισκεφτείτε το κανάλι της ΕλΕΔΑ στο YouTube

Μέλος

Newsletter