Για τον τραυματισμό φοιτητή από οβίδα κρότου-λάμψης

Δεν έχουν περάσει ούτε 15 ημέρες από την προηγούμενη φορά που η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναγκάστηκε να εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τις σκηνές ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας που εκτυλίχθηκαν στον προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι εικόνες αυτές επαναλαμβάνονται σχεδόν καθημερινά, με αποκορύφωμα τον χθεσινό σοβαρό τραυματισμού φοιτητή πιθανότατα από ευθεία βολή οβίδας κρότου-λάμψης εναντίον του πλήθους των συγκεντρωμένων – ενέργεια καταφανώς υπέρμετρη και δυσανάλογη, όπως προκύπτει και εκ του αποτελέσματος.

Υπενθυμίζεται ότι η κακή χρήση των μέσων για την καταστολή κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα των οβίδων κρότου-λάμψης, τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει αιτία για την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών που είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και την πρόκληση μόνιμης αναπηρίας, όπως στην υπόθεση του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, αλλά και τον ακρωτηριασμό πυροσβέστη τον Νοέμβριο του έτους 2021. Το γεγονός δε ότι τέτοιες πρακτικές ασκούνται σε πανεπιστημιακούς χώρους και μάλιστα σε χρόνο κανονικής λειτουργίας τους, ενώ κάθε άλλο παρά προφανής είναι η αναγκαιότητα ή η προσφορότητά τους για οποιοδήποτε νόμιμο σκοπό, μετατρέπει την εύλογη ανησυχία μας σε φόβο.   

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισημαίνει ότι αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την αποκλιμάκωση της αστυνομικής βίας, μέσα από σαφείς εντολές προς την ηγεσία της ΕΛΑΣ αλλά και με την αποτελεσματική πειθαρχική διερεύνηση των περιστατικών αστυνομικής βίας, δημιουργείται σαφής και άμεσος κίνδυνος μοιραίου περιστατικού. Και, σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, το να αποτραπεί με κάθε τρόπο τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί πρωταρχική ευθύνη των αρχών, αστυνομικών και πανεπιστημιακών.

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μέλος

Newsletter