Για τον αγώνα των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές

Η ΕΕΔΑ χαιρετίζει τον αγώνα των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, που ήδη απέφερε κάποιους καρπούς. Το πρώτο και μεγάλο κέρδος αυτής της πρωτοφανούς μαζικής κινητοποίησης είναι ότι επανέφερε στο δημόσιο διάλογο τα προβλήματα των δικαιωμάτων των κρατουμένων και κατέστησε ορατή την κατάσταση των φυλακών, όταν μέχρι σήμερα, εκτός του φυσικού εγκλεισμού, οι συνάνθρωποι μας αυτοί βίωναν και την κοινωνική απομόνωση και αδιαφορία.

Από τις τελευταίες εξελίξεις καθίσταται προφανές ότι αυτού του είδους οι μορφές αγώνα είναι ίσως οι μόνες που, σε συνδυασμό με το κοινωνικό κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, μπορούν να αναπτύξουν μια δυναμική τέτοια ώστε να εξαναγκαστούν πλέον οι θεσμικοί φορείς της Ελληνικής Δικαιοσύνης να ασχοληθούν με την επίλυση των προβλημάτων προς μια προοδευτική κατεύθυνση.

Είναι τώρα η ώρα της ευθύνης για την Ελληνική Πολιτεία:

O Υπουργός Δικαιοσύνης, εάν θέλει να αποδείξει την ειλικρίνεια των διακηρυγμένων προθέσεων, εάν εννοεί πραγματικά αυτά που λέει, θα πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κρατουμένων, ξεπερνώντας κάθε μικρόψυχη, γραφειοκρατική αντιμετώπιση.
Το πρώτο δε αίτημα που πρέπει άμεσα να γίνει αποδεκτό είναι να συνομιλήσει απευθείας μαζί τους. Όσοι στερούνται της φυσικής τους ελευθερίας λόγω κάποιας καταδίκης, δεν χάνουν εξ αυτού του λόγου και την ιδιότητα του πολίτη και έχουν τη νόμιμη απαίτηση να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Η όποια συμπαράσταση τους παρέχουμε δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δίκαιο αίτημά τους να αρθρώσουν αδιαμεσολάβητα το δικό τους λόγο, να ακουστούν.

Είναι τώρα η ώρα να δοθεί μια διέξοδος. Η παρούσα κρίση, που είναι και κρίση νομιμότητας και Κράτους Δικαίου, είναι το αποτέλεσμα συντηρητικών πολιτικών και φοβικών συνδρόμων. Η υπέρβασή τους είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας πολιτικής σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 

φωτογραφία: Department of Foreign Affairs and Trade

 

ατομικά δικαιώματα, κρατούμενοι

Μέλος

Newsletter