Για τη χρήση όπλου από αστυνομικό της Συνοριακής Φύλαξης στη Ροδόπη

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, στις 3 Μάϊου, στην περιοχή της Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης προσπάθησαν να κάνουν έλεγχο σε όχημα ως ύποπτο για τη μεταφορά «μη νόμιμων» αλλοδαπών. Ο οδηγός του οχήματος δεν συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις των αστυνομικών και ανέπτυξε αρχικώς ταχύτητα. Στη συνέχεια το όχημα σταμάτησε και ο οδηγός και οι λοιποί επιβαίνοντες τράπηκαν σε φυγή πεζή. Οι αστυνομικοί θέλησαν να τους ακινητοποιήσουν και ένας εξ αυτών πυροβόλησε στο κεφάλι τον οδηγό του οχήματος. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες καθώς και ο αστυνομικός που έκανε χρήση του ατομικού του οπλισμού συνελήφθησαν.

 

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει και στο παρελθόν προειδοποιήσει για τα αποτελέσματα της εκτεταμένης, επικίνδυνης και συχνά αλόγιστης χρήσης όπλου από αστυνομικούς. Όταν η χρήση όπλου και βίας δεν διέπεται από τις βασικές αρχές της αναγκαιότητας, της προσφορότητας και της αναλογικότητας, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας. Στο συγκεκριμένο δε περιστατικό και με βάση τα όσα καταγράφονται στο δελτίο τύπου της Αστυνομίας, δεν προκύπτει ότι συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του άρθρου 3 του Ν.3169/2003 αναφορικά με τη χρήση όπλου και τις αρχές που τη διέπουν.

 

Η ΕΛ.ΑΣ πρέπει να αναλάβει δράση και να προχωρήσει τόσο στον «εκδημοκρατισμό» της γλώσσας που χρησιμοποιεί στα κατά καιρούς δελτία τύπου της, καθώς ο όρος «μη νόμιμος», «παράνομος» και οτιδήποτε συναφές, δεν μπορεί να συνοδεύει ως επιθετικός προσδιορισμός τον Άνθρωπο (παραπέμπουμε δε στους σχετικούς οδηγούς, οι οποίοι παραμένουν απογοητευτικά επίκαιροι), όσο και στον «εκδημοκρατισμό» του σώματος της, προκειμένου να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα ή να μην χρειαστεί να δούμε άλλους τραυματίες από επίδοξους σερίφηδες των συνόρων ή των πόλεών μας.

 

Μέλος

Newsletter