Για τα κελιά κάτεργα

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συμμερίζεται τις έντονες ανησυχίες και τις εμπεριστατωμένες διαπιστώσεις που διατυπώθηκαν στη Δημόσια Καταγγελία της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης και Εξευτελιστικής Μεταχείρισης (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρόμοιες διαπιστώσεις είχε διατυπώσει και η ίδια η Ένωση, κατόπιν αυτοψίας σε χώρους κράτησης σε Ροδόπη, Έβρο και Ηγουμενίτσα (αναρτημένες στο www.hlhr.gr).

Το εξαιρετικό μέτρο της Δημόσιας Καταγγελίας, το οποίο για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε βάρος χώρας-μέλους της Ε.Ε.- συνιστά μία ακόμα διεθνή καταδίκη σε βάρος της Ελλάδας σχετικά με τη συστηματική πλέον παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνάρτηση με την στέρηση της ελευθερίας και της συνθήκες κράτησης.  

Η ελληνική Πολιτεία, τη στιγμή που ποινικοποιεί το ρατσιστικό λόγο και τη ρητορική των διακρίσεων, η ίδια προβαίνει σε πρακτικές ανεπίτρεπτης διάκρισης σε βάρος των κρατουμένων στις φυλακές και ιδίως σε βάρος των αλλοδαπών που κρατούνται σε χώρους  κράτησης της Αστυνομίας.  Είκοσι και πλέον χρόνια μετά τις πρώτες μεταναστευτικές ροές, η Ελλάδα συνεχίζει να καμώνεται ότι η μετανάστευση είναι μία κρίση που θα περάσει. Είκοσι και πλέον χρόνια, με την επιδεικτική της αδράνεια για λήψη των αναγκαίων μέτρων στην κατεύθυνση της προστασίας και του σεβασμού των στοιχειωδέστερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ελλάδα διδάσκει τους πολίτες της πώς να γίνουν ρατσιστές. 

Tο ΔΣ της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 

φωτογραφία: Department of Foreign Affairs and Trade

ατομικά δικαιώματα, κρατούμενοι

Μέλος

Newsletter