Απολυτήρια χωρίς θρήσκευμα; Πολύ καλό για να είναι αληθινό

Με σημερινή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει fake news συγκεκριμένο δημοσίευμα που έκανε λόγο για απάλειψη του θρησκεύματος από τα απολυτήρια μέσης εκπαίδευσης. Πράγματι, η σχετική υπουργική απόφαση δεν καταργεί την αναγραφή, παρά μόνον υπάγει το θρήσκευμα σε εκείνες τις καταχωρίσεις για τις οποίες απαιτείται αντίστοιχη εγγραφή στο δημοτολογικό πιστοποιητικό ή, ελλείψει αυτής, υπεύθυνη δήλωση των γονέων. Παραμένει, έτσι, το επίμαχο ζήτημα αρχής, για το οποίο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επικαλούμενη τόσο το Σύνταγμα όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει ήδη προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Είναι πραγματολογικά ορθή η έντονη αυτή αντίδραση, καθώς το Υπουργείο όχι μόνο δεν καταργεί την αναγραφή θρησκεύματος, αλλ’ ούτε καν διανοείται να συμπεριλάβει κάτι τέτοιο στις προτεραιότητές του. Ταυτόχρονα, όμως, το δημοσίευμα και η διάψευσή του συγκροτούν ένα ενδιαφέρον παράδειγμα για την επικοινωνιακή διαχείριση των δικαιωμάτων και για την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης των υποστηρικτών τους υπό συνθήκες οπισθοδρόμησης. Η κατάργηση της αποκάλυψης ενδιαθέτων φρονημάτων σε δημόσια μητρώα και έγγραφα αποτελούσε θεμελιώδες αίτημα του κράτους δικαίου, αποδεδειγμένα ώριμο ήδη πριν από δύο δεκαετίες με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας. Σήμερα, αντιθέτως, το ίδιο εκείνο αίτημα όχι μόνον έχει παύσει να θεωρείται αυτονόητο, αλλ’ επί πλέον το ενδεχόμενο ικανοποίησής του προβάλλεται από μεν ορισμένα μέσα ενημέρωσης ως φάσμα εθνικού και κοινωνικού κινδύνου, από δε το αρμόδιο Υπουργείο ως προεκλογική συκοφαντία.

Απομένουν, έτσι, μοναχικοί και αμήχανοι όσοι συμπολίτες μας θα υποδέχονταν με ικανοποίηση, ως πραγματικές ειδήσεις και όχι φυσικά ως προεκλογικά fake news, την κατάργηση της αναγραφής θρησκεύματος, το θρησκευτικό αποχρωματισμό της εκπαίδευσης, το χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος και γενικά την εξάλειψη υπολειμμάτων θεοκρατίας στην ελληνική κοινωνία. Στο όνομα αυτών των συμπολιτών μας αλλά και του ίδιου του κράτους δικαίου, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συνεχίζει με πείσμα τον αγώνα της.

 

18 Ιουνίου 2019

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 

Μέλος

Newsletter