Απάντηση του ΔΣ της ΕλΕΔΑ στην επιστολή παραίτησης του Γ. Ραχιώτη

Προς ενημέρωση των μελών το ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναρτά την απάντηση στην – από την 20η Μαρτίου 2017 – επιστολή παραίτησης του Γ. Ραχιώτη από την ιδιότητα του μέλους της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 

«Αγαπητέ Γιάννη,
Λάβαμε την επιστολή παραίτησής σου με αίσθημα λύπης, καθώς υπήρξες μέλος του ΔΣ της Ένωσής μας. Αλλά και για την παρανόηση σχετικά με τις δραστηριότητές μας αναφορικά με την ανάληψη προγραμμάτων ειδικά από το Ίδρυμα OSF. Ουδέποτε προσδεθήκαμε ούτε στον OSF, ούτε και σε οποιονδήποτε άλλο φορέα. Βασικός γνώμονας ήταν και είναι η ανεξαρτησία μας και η δυνατότητα έκφρασης των πολιτικών μας απόψεων στα δικαιωματικά ζητήματα που βαθαίνουν σταδιακά στη χώρα μας και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στα πλαίσια αυτά με συνέπεια εκφράζουμε θέσεις, αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του ναζισμού, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, τον χωρισμό κράτους-εκκλησίας, την καταπολέμηση της λογοκρισίας, της αστυνομικής αυθαιρεσίας και της παραβίασης δικαιωμάτων στο όνομα της «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής. Ουδέποτε επίσης –και το ξέρεις πολύ καλά- υποστηρίξαμε οποιαδήποτε θέση που προωθεί τα σχέδια που αναφέρεις για την Ουκρανία, τη FYROM κλπ –το αντίθετο μάλιστα.
Τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού προγράμματα που εκτελεί η Ένωση βρίσκονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τις δικές της κατευθύνσεις, αξιοποιούνται για την ανάδειξη των παραβιάσεων των δικαιωμάτων και παράγουν έργο που είναι αξιοποιήσιμο δωρεάν από τον καθένα και μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως π.χ. το σάιτ (www.rights4refygees.gr) που προσφέρει νομική πληροφόρηση σε πρόσφυγες και όλους όσοι ασχολούνται με τα δικαιώματα των προσφύγων, το παρατηρητήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής (http://goldendawnwatch.org/) κ.α. Ας σημειωθεί επίσης ότι το πρόγραμμα για τους πρόσφυγες σχεδιάστηκε εξ’αρχής ως πρόταση της Ενωσης και δεν υπαγορεύθηκε από κανέναν τρίτο, ούτε διεκδικήθηκε από την Ένωση επί τη βάση κάποιας προκήρυξης
Οι ανακοινώσεις μας υπογράφονται από εμάς. Αν αναφέρεσαι στην κοινή συνέντευξη τύπου που δώσαμε με άλλες οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κλπ οργανώσεις μεταξύ των οποίων και το Solidarity, για να καυτηριάσουμε τα αποτελέσματα της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η πρακτική είναι στις προσκλήσεις ή στα συμπεράσματα μιας κοινής συνέντευξης να μπαίνουν τα λογότυπα όλων όσοι συμμετέχουν. Με την ίδια λογική κατηγορηθήκαμε προσφάτως από κάποιους άλλους ότι (μαζί με το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου) βάλαμε από κοινού το λογότυπο μας με την Ένωση Αθέων στην πρόσκληση για την ημερίδα «Κράτος Εκκλησία: Προσεγγίσεις».
Όσον αφορά την μακεδονική οργάνωση στην οποία αναφέρεσαι και την οποία δεν γνωρίζουμε, έχει και αυτή, όπως και εμείς, συνυπογράψει μαζί με άλλες εκατόν εξήντα δυο (162) οργανώσεις από όλη την Ευρώπη την επιστολή που στάλθηκε στους ηγέτες της ΕΕ για να καυτηριάσει την στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η πολιτική της ΕΕ έρχεται σε αντίθεση με τις επαναλαμβανόμενες επικλήσεις των ηγετών της ΕΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Μας είναι συνεπώς ακατανόητο το σημείο της επιστολής σου που μας μέμφεται σχετικά, όταν έχουμε οργανώσει συνέδρια και έχουμε βγάλει αρκετές ανακοινώσεις με τις οποίες αναδεικνύουμε τα αποτελέσματα που είχε η επιβολή των μνημονίων στη διάλυση του κράτους δικαίου στη χώρα μας.
Ο καθένας κρίνεται στη βάση των λόγων και των πράξεών του.
Θα αναμέναμε να θέσεις τα ζητήματα που αναφέρεις σε κάποια συνάντηση της Ένωσης για να συζητηθούν πριν παραιτηθείς, ύστερα από 8 χρόνια απουσίας σου.

Σε χαιρετούμε.

το ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου»

Μέλος

Newsletter