“Ανταπόδοση για υποτιθέμενη οφειλή”

Άρθρο του Γιάννη Ιωαννίδη, Προέδρου της ΕλΕΔΑ, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο “Ανταπόδοση για υποτιθέμενη οφειλή” για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας:

“Το Ελληνικό Κράτος μάλλον θα αργήσει να γίνει θρησκευτικά ουδέτερο, ώστε να αντιμετωπίζει με ίσα μέτρα όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά τους και στη διαχείριση της περιουσίας τους. Κράτος που διαβουλεύεται με τους πάντες αλλά δεν συναποφασίζει με κανένα.
Πέρα και πάνω από νόμους και προτάσεις αναθεώρησης, η πραγματικότητα των, ουσιαστικά πολιτικών, σχέσεων Πολιτείας Εκκλησίας καθορίζει τις εξελίξεις. Με τα λόγια του Υπουργείου Θρησκευμάτων: «Αυτή η διασφάλιση της Εκκλησίας δια της νομοθετικής κύρωσης της Συμφωνίας είναι πρωτοφανής». Πράγματι, ουδέποτε έως σήμερα είχαν αναληφθεί τέτοιες και τόσες υποχρεώσεις, αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι συνιστούν ανταπόδοση έναντι μιας υποτιθέμενης οφειλής του Κράτους προς την Εκκλησία.
Τα από ορισμένες απόψεις θετικά μέτρα για το καθεστώς των κληρικών δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα. Η Ένωση είχε προτείνει εκκαθάριση του περιουσιακού στο πλαίσιο χωρισμού. Τώρα γίνεται το αντίθετο: ψευδοεκκαθάριση κατά πλήρη εγκατάλειψη των αξιώσεων της πολιτείας και ταυτοχρόνως σύσφιξη αντί χωρισμού. Η απαλλαγή από τη μισθοδοσία των κληρικών θα ήταν αληθής, αν την επιβαρύνονταν η Εκκλησία ή έστω το νέο και συνδιοικούμενο Ταμείο και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός. Εν κατακλείδι, οι ρόλοι όχι μόνο δε γίνονται πιο διακριτοί αλλά διαπλέκονται εις το διηνεκές. Όσο για το χωρισμό, αιωνία του η μνήμη.”

 

Από την Εφημερίδα των Συντακτών 13-2-2019

 

σχέσεις κράτους-εκκλησίας

Μέλος

Newsletter