Παρέμβαση του Προέδρου της ΕλΕΔΑ σχετικά με τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας στο Attica TV

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου οφείλει εκ νέου να σχολιάσει την επικίνδυνη, αντιεπαγγελματική και αντικοινωνική στάση της ΕΛ.ΑΣ. Τις τελευταίες ημέρες και λόγω της αδιανόητης τραγωδίας των Τεμπών, η κοινωνία αντιδρά ζητώντας δικαιοσύνη και λογοδοσία.️
 
Η αστυνομία επιλέγει συστηματικά τη βία για τη διάλυση των διαμαρτυριών. Το ανησυχητικό στοιχείο είναι η κλιμάκωση της βίας με τέτοιο τρόπο ώστε πλέον να υπάρχει φόβος για απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Η σημερινή απόφαση για αλλαγή του Αρχηγού της Αστυνομίας, δεν αποτελεί το αναγκαίο μέτρο τώρα. Αναγκαίο είναι να επιβληθεί η πειθαρχία και η πίστη στο Σύνταγμα.
 
Ενδεικτικά περιστατικά τα οποία κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
▪️ Απρόκλητη επίθεση διμοιρίας των ΜΑΤ σε διαδηλωτές/τριες στη συμβολή των οδών Όθωνος και Φιλελλήνων.
▪️ Γερανός της ΕΛ.ΑΣ. να κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ελιγμούς στην οδό Ακαδημίας, να παρασύρει κάδο και να χτυπάει διαδηλωτή.
▪️ Αυτοκίνητο, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες ανήκει πιθανόν στην ασφάλεια, παρέσυρε δύο διαδηλωτές στην οδό Ακαδημίας, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς.
▪️ Σε συνομιλία μεταξύ αστυνομικών, συνάδελφος του οδηγού που χτύπησε διαδηλωτές, ακούγεται σε βίντεο να λέει «και να τον πάτησες, καλά έκανες».
▪️ Αστυνομικός απρόκλητα χτυπάει με την ασπίδα του φοιτήτρια στο κεφάλι στην οδό Πατησίων.
▪️ Ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Λιάκος τραυματίζεται σοβαρά από δυο οβίδες κρότου λάμψης που ρίφθηκαν από τους αστυνομικούς στο κεφάλι και το σώμα του, θυμίζοντας την περίπτωση του Μανώλη Κυπραίου.
 

Μέλος

Newsletter