Ανακοίνωση της ΕλΕΔΑ σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, το κυρίαρχο αντιμεταναστευτικό αφήγημα έχει βασιστεί στην «απειλή» των μεταναστών, τον φόβο για τους «εισβολείς» και την αυξανόμενη δαιμονοποίηση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας των προσφύγων και μεταναστών/τριών. Με βάση αυτό το αφήγημα, η προσπάθεια δημιουργίας αποδιοπομπαίων τράγων στο πρόσωπο των μεταναστών και των προσφύγων δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα στο οποίο βρίσκουν χώρο έκφρασης και δράσης ακροδεξιές και ρατσιστικές φωνές.

Οι εικόνες, τα βίντεο και οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ, και με βάση τις οποίες κάτοικοι του Έβρου καλούν και σε «πογκρόμ» ενάντια σε πρόσωπα που έχουν μόλις εισέλθει στη χώρα, αποτελούν το έμπρακτο αποτέλεσμα της παραπάνω αντιμεταναστευτικής ρητορικής. 

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές της χώρας οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα κάθε φωνή, που διαδίδει το ρατσιστικό μίσος, και να λάβουν άμεσα και χωρίς δισταγμό τα μέτρα, που προβλέπει ο νόμος, για την τιμώρηση της ρατσιστικής βίας  και της υποκίνησής της. Επιπλέον, όμως, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να αναλάβουν άμεσα δράση για τον εντοπισμό και τη διάσωση όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων που ενδέχεται να κινδυνεύουν από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Σε ό,τι αφορά δε τις σορούς που βρέθηκαν στην περιοχή Δαδιά, οι αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα για την αναγνώριση, ταυτοποίησή και ταφή των νεκρών, καθώς και την ενημέρωση των συγγενών τους.

Μέλος

Newsletter