Έξι χρόνια Γκουαντάναμο

Με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από την ημέρα της πρώτης άφιξης κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (ΕΕΔΑ), το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας (ΔΑ) και το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (ΙΚΑΘΒ) εξέδωσαν το ακόλουθο κοινό δελτίο τύπου:

Την 11η Ιανουαρίου 2002 έφτασαν στο αμερικανικό στρατόπεδο κρατουμένων του κόλπου του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, οι πρώτοι κρατούμενοι, ύποπτοι για τρομοκρατικές πράξεις. Την 11η Ιανουαρίου του 2008 συμπληρώνονται έξι χρόνια έπ? αόριστον κράτησης στο Γκουαντάναμο χωρίς στους περισσότερους από αυτούς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι είναι ακόμη παγιδευμένοι εκεί μολονότι κάποιοι εξ αυτών έχουν τυπικώς απελευθερωθεί. Σήμερα, μία ημέρα εθνικής ντροπής για τις ΗΠΑ, είναι και μια ευκαιρία για την παγκόσμια κοινωνία των πολιτών να ζητήσει την αποκατάσταση των εγγυήσεων του Κράτους Δικαίου.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για να κλείσει το Γκουαντάναμο – από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, στελέχη ξένων κυβερνήσεων, μεγάλους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.α. – περίπου 300 άνθρωποι κρατούνται ακόμη εκεί σε συνεχή έπ? αόριστον κράτηση. Πολλοί από αυτούς έχουν τυπικώς απελευθερωθεί αλλά συνεχίζουν να μαραζώνουν στο Γκουαντάναμο απλά επειδή δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Στις χώρες από τις οποίες προέρχονται θα διώκονταν αν επέστρεφαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να τους παράσχουν την ασφάλεια που δικαιούνται. Κάποιοι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο στάλθηκαν βίαια σε χώρες, οι οποίες είναι γνωστό ότι διαπράττουν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που περιλαμβάνουν εκτελέσεις χωρίς δίκη, βασανιστήρια και εξαφανίσεις.

Την 12η  Δεκεμβρίου 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σχετική απόφαση ζητώντας από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να δεχτούν την επανεγκατάσταση των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν από το Γκουαντάναμο και προέρχονται από τρίτες χώρες, στις οποίες, αν επιστρέψουν, κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις όλων των σχετικών φορέων προστασίας δικαιωμάτων και την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθεί να διατηρεί αυτή τη «μαύρη τρύπα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον η πρακτική αυτή έχει αντίκτυπο σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Συνιστά ένα αποτρόπαιο προηγούμενο για ένα μεγάλο αριθμό κρατών που ενθαρρύνονται έτσι να νομιμοποιήσουν τη διάβρωση των ανθρώπινων, ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων στο όνομα του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο ΔΣΑ, η ΕΕΔΑ, η Ελληνικό Τμήμα της ΔΑ και το ΙΚΑΘΒ ενώνουν τη φωνή τους με αυτή των οργανώσεων της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών στην έκκληση να καταργηθεί κάθε δυνατότητα έπ? αόριστον ανέλεγκτης κράτησης και να κλείσει κάθε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ιδίως δε το διεθνές σύμβολο της αυθαιρεσίας, το Γκουαντάναμο.

 

φωτογραφία: MizzSan

 

ατομικά δικαιώματα, κρατούμενοι

Μέλος

Newsletter