Ένας ακόμη μετανάστης ετοιμοθάνατος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες

Ένας ακόμη μετανάστης ετοιμοθάνατος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, τις οποίες καμία αρχή δεν έκανε τον κόπο να διερευνήσει έγκαιρα. Ένας ακόμη μετανάστης θύμα «πτώσης», «πρόσκρουσης», «απροσεξίας», «αδιαθεσίας», ένας ακόμη άνθρωπος θύμα ή παράπλευρη απώλεια της ανόητης και συχνά παιγνιώδους καταστολής που επιφυλάσσουν οι εκάστοτε αρμόδιες για την ρύθμιση του μεταναστευτικού ζητήματος αρχές. 

Ο 29χρονος Κούρδος πρόσφυγας από το Ιράκ Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ που υπέστη βαρειές κρανιοεγκεφαλικές βλάβες στις αρχές Απριλίου στην Ηγουμενίτσα παρόντος του Λιμενικού, δεν θα μπορέσει ποτέ να συνδράμει την ΕΔΕ που ξεκίνησε 18 ημέρες μετά το περιστατικό, γιατί απλά η ζωή του θα τελειώσει όταν διακοπεί η μηχανική υποστήριξή της στο τρίτο νοσοκομείο στο οποίο κατέληξε όταν διαγνώστηκε οριστικά η σοβαρότητα της κατάστασής τους. Δυστυχώς όμως για την «ομαλή» πορεία των πραγμάτων, ο άτυχος μετανάστης είχε συγγενείς στη Σουηδία οι οποίοι προσέτρεξαν και έπραξαν τα νόμιμα ζητώντας να διερευνηθεί το περιστατικό. 

Δεν μπορούμε παρά να υπενθυμίσουμε στις αρμόδιες αρχές τα άρθρα 2 & 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα άρθρα 137Α & 137Β του Ποινικού Κώδικα «για τα βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», καθώς και να επισημάνουμε ότι το αδίκημα στη διακεκριμένη μορφή του είναι κακούργημα, οι δε προβλεπόμενες ποινές είναι κάθειρξη και ισόβια κάθειρξη στην περίπτωση θανάτου του θύματος. 

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζητά την άμεση δικαστική διερεύνηση του περιστατικού, την προστασία των λοιπών μεταναστών αυτοπτών μαρτύρων και την άμεση απόδοση ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν, υπενθυμίζοντας στις αρμόδιες αρχές τις βαρύτατες ποινικές ευθύνες που επισύρουν οι παραβιάσεις των πιο πάνω άρθρων αν και όποτε αποδειχθεί η τέλεση του αδικήματος.

 

μετανάστευση, ρατσιστική βία

Μέλος

Newsletter