Αναστέλλεται η έκδοση του Ali Yesildag στην Τουρκία

Ο Τούρκος επιχειρηματίας Ali Yesildag, που κρατείται στις φυλακές Κομοτηνής για να εκδοθεί στην Τουρκία με απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν πρόκειται να εκδοθεί μέχρι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης να αποφανθεί όσον αφορά την αίτηση ασύλου του. Ο Yesildag κατόρθωσε, μέσω των δικηγόρων του, να εξασφαλίσει διπλή δικαστική προστασία κατά της έκδοσής του στην Τουρκία: αφενός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Yesildag v. Greece, no. 6978/24) που χορήγησε ασφαλιστικά μέτρα αναστολής της έκδοσης μέχρι την 23/8/2024, αφετέρου από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (ΝΔ74/2024) που δέχτηκε αίτηση αναστολής μέχρι την εκδίκαση και έκδοση οριστικής απόφασης επί της αιτήσεως ακύρωσης της απόφασης της Αρχής Προσφυγών που απορρίπτει το αίτημα ασύλου του. Η αίτηση ακύρωσης θα εκδικαστεί την 26/9/2024.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας Ali Yesildag πέρασε τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου τον Νοέμβριο του 2023, προκειμένου να αιτηθεί άσυλο στη χώρα μας, μετά από δημόσιες αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, των οποίων υπήρξε αυτήκοος και αυτόπτης μάρτυρας. Οι τουρκικές αρχές εκζητούν τον Yesildag για υπόλοιπο ποινής από πράξεις τελεσθείσες πριν 38 χρόνια, περαιτέρω όμως έχουν ήδη εκκινήσει δίωξη σε βάρος του εκζητούμενου για “συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση” με μοναδική τελεσθείσα πράξη τις βιντεοσκοπημένες αποκαλύψεις σε βάρος του Προέδρου Ερντογάν. Είναι προφανές ότι ο Ali Yesildag διατρέχει άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του σε περίπτωση επιστροφής του στην Τουρκία.
 
Ήδη με την από 27/2/2024 ανακοίνωσή τους, πέντε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), HIAS Ελλάδας και Vouliwatch) “καλούν την ελληνική κυβέρνηση και, ειδικότερα, τον Υπουργό Δικαιοσύνης να προστατεύσουν τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του Yesildag, σύμφωνα με τις στοιχειώδεις δικαιοκρατικές εγγυήσεις και το διεθνές δίκαιο και να απορρίψουν το αίτημα του τουρκικού κράτους”.

Μέλος

Newsletter