Άρθρο σχετικά με τις ρατσιστικές επιθέσεις στον Ασπρόπυργο

Του Κωστή Παπαϊωάννου*

Τους τελευταίους 8μήνες στην περιοχή Γκορυτσά στον Ασπρόπυργο έχουν λάβει χώρα δεκάδες βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς.

Ομάδες νέων ντόπιων αντρών επιτίθενται σε μεμονωμένους μετανάστες, κυρίως Πακιστανούς εργάτες γης αλλά και σε Έλληνες εργοδότες τους.

Η ομάδα των δραστών ακολουθεί ένα σταθερό modus operandi, ένα μοτίβο δράσης. Επιτίθεται απρόκλητα κυρίως νυχτερινές ώρες, επιφέρει πλήγματα σε ευαίσθητα σημεία των θυμάτων, κεφάλι, πρόσωπο, πλευρά. Βία ακραία, βία δολοφονική, με σιδερογροθιές, ρόπαλα και ξύλα. Άλλοτε εισβάλλουν στα σπίτια των θυμάτων, κάνουν οργανωμένο ρατσιστικό πογκρόμ. Άλλοτε ακολουθούν την γραμμή του λεωφορείου 855 (Ασπρόπυργος – Γκορυτσά) και μόλις το υποψήφιο θύμα τους κατεβαίνει του επιτίθενται.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, όπως κάποιοι θα σπεύσουν να πουν. Ας μην κάνουμε ξανά το λάθος που έγινε το ’10 και το ’11, όταν η εθελοτυφλία των αρχών δυνάμωσε τη Χρυσή Αυγή. Πρόκειται όπως και τότε για συστηματική ρατσιστική βία. Το θηρίο ξυπνά. Σε ένα χρονικό διάστημα οκτώ μηνών είχαμε τουλάχιστον τρία «κύματα» επιθέσεων, ενώ κατά περιόδους οι επιθέσεις πυκνώνουν και γίνονται καθημερινές.

Και η αστυνομία; Κάποια  θύματα προσέφυγαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, υπέβαλαν μηνύσεις, υπέδειξαν τους δράστες, αλλά καμία σύλληψη ή  δίωξη δεν έγινε μέχρι σήμερα. Τον Μάιο πραγματοποιήθηκε αντιρατσιστική συγκέντρωση με μαζική συμμετοχή εκατοντάδων μεταναστών εργατών, μεταξύ των οποίων και πολλά από τα θύματα των επιθέσεων. Ακόμα και η πορεία δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από τα ίδια πρόσωπα. Στην αρχή λεκτικά, με ύβρεις και απειλές, στη συνέχεια με  πέτρες, ξύλα, καδρόνια και κροτίδες. Και πάλι οι δράστες αναγνωρίστηκαν. Και πάλι η αστυνομία παρέμεινε αδρανής.

Η συστηματική ολιγωρία του τοπικού αστυνομικού τμήματος έχει δημιουργήσει αίσθημα ατιμωρησίας στους δράστες και επιτείνει τον τρόμο των θυμάτων και των οικείων τους. Οι μαχαιροβγάλτες αποθρασύνονται, τα θύματά τους αγνοούνται. Στην πράξη το κράτος στον Ασπρόπυργο έχει καταλυθεί, το δικαίωμα σε έννομη προστασία έχει αναιρεθεί.

Ευθύνες όμως έχει και η τοπική αρχή. Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κάλεσε να απαγορευτεί αντιρατσιστική συγκέντρωση γιατί οι διαδηλωτές έχουν «μοναδικό στόχο να προκαλέσουν επεισόδια, για να δυσφημήσουν τον Ασπρόπυργο και τους Πολίτες του, τους οποίους επιθυμούν να παρουσιάσουν, συνολικά, ως ξενοφοβικούς και ρατσιστές».

Τη Δευτέρα, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων (Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, SolidarityNow, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, ΚΕΕΡΦΑ) επισκεφτήκαμε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου και την ενημερώσαμε για όλα τα παραπάνω. Καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά με αναλυτικά στοιχεία για τις επιθέσεις, φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τη δράση της συγκεκριμένης ομάδας. Πλέον, οι δικαστικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους ό,τι χρειάζονται. Πρέπει να συσχετισθούν όλες οι υποθέσεις, να αναζητηθούν τα μέλη αυτής της συμμορίας και να αποδοθούν ευθύνες. Πρόκειται για ένα εγκληματικό φαινόμενο που ευθέως απειλεί την δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις ελευθερίες όλων μας.  Δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνουν Αμερικανικός Νότος κάποιες ζώνες της Ελληνικής επικράτειας.

 

*O Κωστής Παπαϊωάννου είναι εκπαιδευτικός, τ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μέλος της ΕλΕΔΑ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 21-6-2017 στο http://news247.gr 

ρατσιστική βία

Μέλος

Newsletter