Οι καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων συνιστούν απειλή για την ελευθερία του τύπου και την δημοκρατία

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει και στο παρελθόν σημειώσει ότι η αντιμετώπιση της ερευνητικής δημοσιογραφίας ως απειλής και οι εκδικητικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων δημιουργούν μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους, αλλά πρωτίστως για το μέλλον της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Αγωγές κατά δημοσιογράφων λόγω των ερευνών ή της κριτικής που έχουν ασκήσει σε ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος συνιστούν υποθέσεις SLAPPs (Strategic Lawsuit Against Public Participation) οι οποίες έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό καθώς και την ηθική και οικονομική εξόντωση των εναγόμενων δημοσιογράφων.

Τέτοια εντύπωση δημιουργεί η αγωγή αποζημίωσης του πρώην Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, κατά της Εφημερίδας Συντακτών, του Reporters United και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, από τους οποίους ο πρώην Γενικός Γραμματέας διεκδικεί υπέρογκες αποζημιώσεις, ύψους σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ. Αν δεν αποβλέπει, εξ αντικειμένου θα έχει ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» της τόσο αναγκαίας σε αυτή την περίπτωση δημοσιογραφικής διερεύνησης όλων των υποθέσεων παρακολούθησης και όχι μόνο της πολιτικά ευαίσθητης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 

Η ΕλΕΔΑ καλεί την πολιτεία να ενσωματώσει άμεσα στο εθνικό δίκαιο την πρόταση Οδηγίας για την προστασία δημόσιων προσώπων (όπως ακτιβιστές και δημοσιογράφοι) από στρατηγικά στοχευμένες αγωγές λόγω του δραστικού τους ρόλου στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων (SLAPPs).

 

 


Στις 31 Ιανουαρίου 2022 η ΕλΕΔΑ διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο “Παρακολουθήσεις και Διώξεις Δημοσιογράφων: Ανησυχία για το μέλλον της Ελευθερίας του Τύπου”.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο κανάλι μας στο YouTube.


 

Μέλος

Newsletter