Ανακοίνωση σχετικά με τη Γνωμοδότηση 1/2023 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Τα δικαιώματα στη δημοκρατία γίνονται σεβαστά επειδή τα κατοχυρώνει ο ανώτατος νόμος της χώρας, το Σύνταγμα. Οι νόμοι που ψηφίζει η Βουλή και εφαρμόζουν τα δικαστήρια, απλώς υλοποιούν τη συνταγματική τους προστασία, γι’ αυτό και όταν οι νόμοι αντίκεινται στο Σύνταγμα, τα δικαστήρια οφείλουν να μην τους εφαρμόζουν. Έτσι τουλάχιστον συμβαίνει σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Το Σύνταγμά μας στο άρθρο 19 κατοχυρώνει το περίφημο απόρρητο των ανταποκρίσεων και ρητά εμπιστεύεται τη διασφάλισή του σε ειδική ανεξάρτητη αρχή, την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Ανεξάρτητη είναι μια αρχή όταν τίποτα και κανένας, παρά μόνον οι αποφάσεις των δικαστηρίων, δεν μπορούν να παρέμβουν στο έργο της.

Το να έρχεται αυτόκλητος ένας Εισαγγελέας, ακόμη και αν είναι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, και να απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ασκήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο έργο της, απειλώντας μάλιστα τα μέλη της με βαρύτατες κυρώσεις επικαλούμενος την προσωπική του ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας ερήμην και σε πείσμα ρητών συνταγματικών ρυθμίσεων, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τίποτα λιγότερο από αντισυνταγματική εκτροπή από τον θεσμικό του ρόλο.
 
Το γεγονός δε ότι η πρωτοβουλία αυτή του κ. Ντογιάκου αποβλέπει πρόδηλα στο να αποτρέψει την επιβεβαίωση των γνωστών καταγγελιών για την παράνομη μαζική παρακολούθηση πολιτών, από την απ’ ευθείας υπαγόμενη προσωπικά στον Πρωθυπουργό, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που συγκλονίζουν από το καλοκαίρι τη χώρα, αποτελεί ένα ακόμα σκαλί πιο κάτω στην επικίνδυνη αντιδημοκρατική διολίσθηση και στην υπονόμευση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.
 
Η Γνωμοδότηση 1/2023 δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 2023 και είναι διαθέσιμη εδώ.

Μέλος

Newsletter