«ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ: ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ»

 

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) σας καλεί την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, και ώρα 17.00 στην ΕΣΗΕΑ, σε εκδήλωση με τίτλο «Πολιτεία-Εκκλησία: οι εκκρεμότητες μιας περίπλοκης σχέσης». Στην εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει δύο κύκλους εισηγήσεων, θα συζητήσουμε με Βουλευτές και ακαδημαϊκούς, τόσο για την εν εξελίξει αναθεωρητική διαδικασία, όσο και για τα γενικότερα ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας και των διακριτών ρόλων που έχουν τελευταία απασχολήσει το δημόσιο διάλογο.

Η ΕλΕΔΑ έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με το ζήτημα των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας και τους διακριτούς – εμείς προτιμάμε τη λέξη καθαρούς –  ρόλους που πρέπει να έχουν. Το 2005 παρουσιάσαμε μια πλήρως νομοτεχνικά επεξεργασμένη πρόταση για τα μείζονα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ισότητας και τη ρύθμιση των σχέσεων του Κράτους με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Περιείχε προτάσεις που μπορούσαν και θα έπρεπε να υλοποιηθούν υπό το ισχύον Σύνταγμα, ανεξάρτητα από όποια Συνταγματική αναθεώρηση. Η δημοσιοποίηση της πρότασης είχε προκαλέσει έντονο δημόσιο διάλογο, πολιτικό και επιστημονικό, με τα πολιτικά κόμματα, την ελληνική Εκκλησία, τις υπόλοιπες θρησκευτικές κοινότητες. Η πρόταση αυτή είχε τότε υιοθετηθεί αυτούσια ή με ορισμένες αλλαγές και κατατεθεί ως πρόταση νόμου στη Βουλή, από την ΚΟ του ΚΚΕ (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/2f026f42-950c-4efc-b950-340c4fb76a24/R-POLITIA-EIS.pdf ), από την ΚΟ του Συνασπισμού (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/2f026f42-950c-4efc-b950-340c4fb76a24/r-ektri-eis.pdf) και από ανεξάρτητους βουλευτές (Μάνος, Ανδριανόπουλος, https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/2f026f42-950c-4efc-b950-340c4fb76a24/R-POLEKAN-eis.pdf ). Έκτοτε διάφορα ζητήματα ρυθμίστηκαν, με υιοθέτηση σε μικρό ή μεγάλο βαθμό της λογικής των προτάσεών μας (π.χ. νομικό καθεστώς θρησκευτικών κοινοτήτων, ίδρυση ευκτήριων οίκων, αποτέφρωση νεκρών, πολιτικός όρκος στα δικαστήρια), ενώ άλλα εκκρεμούν.

Στο πρώτο πάνελ που θα συντονίσει ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τότε συντάκτες της πρότασης, οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Γιάννης Κτιστάκις και ο Μιχάλης Τσαπόγας, μαζί με τον Παντελή Καλαϊτζίδη, Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, θα αξιολογήσουν την σημερινή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, τη ρύθμιση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη μισθοδοσία των κληρικών.  Σε ένα δεύτερο πάνελ που θα συντονίσει ο Γιάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος της ΕλΕΔΑ, θα γίνει συζήτηση με τους Βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου,  Όλγα Κεφαλογιάννη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ιωάννη Δελή και Γιώργο Μαυρωτά.

 

Πρόσκληση.ΕλΕΔΑ.17.12.2018

 

σχέσεις κράτους-εκκλησίας

Μέλος

Newsletter