Σεβαστείτε το πνεύμα αλληλεγγύης του ΠΙΚΠΑ. Σεβαστείτε την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια

Μια δομή που αποτελεί εδώ και χρόνια σύμβολο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης αναγκάζεται να κλείσει σήμερα.
Αθήνα, 30 /10/2020 –

Οι αστυνομικές δυνάμεις εκκενώνουν το ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, μια δομή που φιλοξένησε χιλιάδες ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες από το 2012. Το κάνουν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, την ίδια ημέρα που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επρόκειτο να αποφανθεί επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων δύο ευάλωτων υποθέσεων που είχαν ζητήσει την αναστολή της απομάκρυνσής τους. Το κάνουν, παρά το γεγονός ότι, καθ ‘όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, το ΠΙΚΠΑ παρείχε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους φιλοξενούμενους, σε πλήρη αντίθεση με τις εγκαταστάσεις υποδοχής που διαχειρίζεται το κράτος.
Η μαζική αντίδραση στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μετακινήσει τα άτομα που φιλοξενούνται στο καταφύγιο, τουλάχιστον, τους έσωσε από το να πρέπει να μετακινηθούν σε απαράδεκτες συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στο νέο καταυλισμό Καρά Τεπέ (που σωστά περιγράφεται ως 2η Μόρια). Αντ ‘αυτού θα μεταφερθούν στο παλιό Καρά Τεπέ, το οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Ωστόσο, αυτή η εγκατάσταση έχει επίσης προγραμματιστεί να κλείσει στις 31-12-2020, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, και δεν υπάρχει προοπτική δημιουργίας ή διατήρησης κατάλληλης δομής για τους πιο ευάλωτους. Αντίθετα, οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές αξιολογούν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου κλειστού / ελεγχόμενου κέντρου στη μέση του πουθενά που, μεταξύ άλλων, θα περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε απαραίτητες υπηρεσίες, όπως οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψη, περιθωριοποιώντας και στιγματίζοντάς τους περαιτέρω, μέσω της απομόνωσής τους από την τοπική κοινότητα.
Το πνεύμα αλληλεγγύης του ΠΙΚΠΑ πρέπει να υπερισχύσει: για χάρη των ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν στη δομή ανά τα χρόνια, για χάρη του τοπικού πληθυσμού που εδώ και χρόνια φιλοξενεί χιλιάδες ή και εκατομμύρια ανθρώπους, για χάρη της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές:
– Να σεβαστούν τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στο ΠΙΚΠΑ, παρέχοντάς τους κατάλληλες συνθήκες και προστατεύοντας, παράλληλα, του πιο ευάλωτους μεταξύ τους, σε συμφωνία με το ενωσιακό δίκαιο
– Να διατηρήσουν την παλιά δομή του Καρά Τεπέ, όπου μπορεί να υπάρξει μέριμνα και σεβασμός για τις ειδικές ανάγκες των ευάλωτων ατόμων
– Να απέχουν από τη δημιουργία ενός κλειστού κέντρου υποδοχής που θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερο πόνο σε ανθρώπους που είναι σε ευάλωτη κατάσταση
– Να σεβαστούν το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να οργανώνονται και να αναζητούν τη βοήθεια οργανώσεων και πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως αυτών όπως η Αλληλεγγύη Λέσβου, που βασίζονται στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.

Υπογράφουν

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΛΕΣΒΟΥ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗ ΒΙΑ
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 
ECHO100PLUS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΕλΕΔΑ)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ τους ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (ΕΣΠ)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
INTERVOLVE
INTERSOS HELLAS
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΟΤΙΜΑ
MOBILE INFO TEAM
ODYSSEA
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΉ ΚΊΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ
OXFAM
REFUGEE RIGHTS EUROPE (RRE)
SAFE PLACE GREECE
SOLIDARITYNOW
ΣΥΜΒΙΩΣΗ – ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
FENIX- HUMANITARIAN LEGAL AID
HELP REFUGEES/ CHOOSE LOVE 
HIAS ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Member

© HLHR 2020

info [@] hlhr.gr
+30 2130264975

Powered by Advalue