Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον προσεχή εκκλησιαστικό εορτασμό της «Κυριακής της Ορθοδοξίας» δεν θα προσκληθούν εκπρόσωποι πολιτειακών αρχών, ενώ αντιστοίχως τα μέλη της Συνόδου δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την ίδια μέρα, όπως έως τώρα συνηθιζόταν. Ταυτόχρονα, Μητροπολίτες και Ιερείς ανά την Ελλάδα απαγορεύουν την είσοδο βουλευτών/τριών στους ναούς, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο η Εκκλησία να μην εκπροσωπηθεί στις επίσημες πολιτειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 2024. Η τελευταία φορά που είχαν συμβεί τα ίδια ακριβώς γεγονότα, ήταν τον Μάρτιο του 1987, στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τον νόμο περί εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ τώρα πρόκειται για αντίδραση στην πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Για άλλη μια φορά, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επέλεξε τον ρόλο του θεματοφύλακα της ορθόδοξης κατηχητικής εκπαίδευσης στο ελληνικό σχολείο.
Με δυο πρόσφατες αποφάσεις της (1534-6/2023), η Ολομέλειά του ΣτΕ απέρριψε αιτήσεις ακύρωσης κατά της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας (υπ’ αριθ, 106646/ΓΔ4/2.9.2022, ΦΕΚ Β’ 4644) με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής των μαθητ(ρι)ών από το μάθημα των θρησκευτικών, που, ως γνωστόν, παραμένει μια κατήχηση στο «επικρατούν» ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα.
Μετά τον ‘γέροντα Παστίτσιο’ και το ‘Χυτήριο’ η θρησκεία για μία ακόμα φορά εργαλειοποιείται για την άσκηση διώξεων.
2 Δεκεμβρίου 2022, Αθήνα
ΠΡΟΣ:
κ. Κώστα Μπακογιάννη, Δήμαρχο Αθηναίων
κ. Ελευθέριο Σκιαδά, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Σε όλους/ες τους/τις κκ. δημοτικούς συμβούλους
ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση Σχολικών Χώρων από το πρόγραμμα «Νεανικές Συντροφιές»
Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς ιεροί ναοί της Αθήνας κατέθεσαν αιτήσεις προς τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων σε προγράμματα υπό τον τίτλο «Νεανικές Συντροφιές», οι οποίες και έγιναν στο σύνολό τους δεκτές. Παρά την επίσημη περιγραφή στη Διαύγεια[1], και σύμφωνα με καταγγελίες, τα φυλλάδια που μοιράστηκαν σε γονείς και εκπαιδευτικούς παραπέμπουν ευθέως στο κατηχητικό των οικείων εκκλησιών.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας με Εγκύκλιο Σημείωμα της αμφισβητεί ευθέως το νομικά κατοχυρωμένο εδώ και 36 χρόνια δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Επαναλαμβάνει ψευδο-επιστημονικές θεωρίες περί «αγέννητου παιδιού» με ολοκληρωμένη ταυτότητα, θεωρώντας τη διακοπή της κύησης «αγριότητα», «εσκεμμένη αφαίρεση ζωής», ενώ, εντελώς αυθαίρετα, συγκαταλέγει τις αμβλώσεις στον αριθμό των θανάτων παγκοσμίως.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 61178/ΓΔ4/2021 που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου καθορίζει τον τρόπο απαλλαγής των μαθητών από μια σειρά μαθημάτων μεταξύ αυτών και τα θρησκευτικά.
Με την απόφαση «Σταυρόπουλος κατά Ελλάδος» της 25.6.2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα, και πάλι μετά από πολλά χρόνια, για παραβίαση θρησκευτικής ελευθερίας.
Κι αυτό δεν σημαίνει ότι το σχολείο θα διδάσκει την αθεΐα και τον κοσμικισμό ή δε θα σέβεται την πίστη του καθενός.
Του Αλέξανδρου Σακελλαρίου*
Πρόσκληση
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σας προσκαλεί σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:
Περισσότερα για Σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας
© ΕλΕΔΑ 2020
info [@] hlhr.gr
+30 2130264975
Powered by Advalue