Ανακοινώσεις

Επίθεση στη Θεσσαλονίκη: ένα ακόμα βίαιο περιστατικό που στοχοποιεί ανθρώπους για την ταυτότητά τους

Αθήνα, 15.03.2024 – Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας καταδικάζει απερίφραστα το βίαιο περιστατικό κατά δύο ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Θεσσαλονίκη από πολυπληθή ομάδα το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κλιμακούμενη τρανσφοβική και ομοφοβική ρητορική στοχοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ασφάλεια και την ευημερία τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων, έφηβοι και νεαροί ενήλικες ήταν μεταξύ της ομάδας των φερόμενων ως δραστών. Αρκετά άτομα συνελήφθησαν και στη συνέχεια απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Περισσότερα

Κόκκινη κλωστή δεμένη: Για τη νομική αναγνώριση των γυναικοκτονιών

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στις 4 Μάρτιου 2024 στον ιστότοπο eteron.org, του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή. Γράφουν οι:

  • Έλενα Μάρκου, Νομικός, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
  • Ιάσονας Γουσέτης, Πολιτικός Επιστήμονας, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Περισσότερα

Η διακίνηση πολιτικών ιδεών είναι ελεύθερη – η αυθαιρεσία όχι

Tην Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης πέντε πολίτες που είχαν συλληφθεί στις 14 Νοέμβρη 2020 και κατηγορούνταν για «Διέγερση σε ανυπακοή από κοινού» (αρ. 183 ΠΚ). Η διέγερση συνίστατο στην πρόσκληση που απηύθυναν οι κατηγορούμενοι μέσω προκηρύξεων σε διερχόμενους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 2020. Τούτο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συνιστούσε προτροπή για παραβίαση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που είχε εκδοθεί στις 6 Νοεμβρίου 2020 προβλέποντας μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη νόσο Covid-19.

Περισσότερα

Ιστορική μέρα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

Χθες υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία για ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου. Μετά από δεκαετίες παραβιάσεων αλλά και αγώνων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η νίκη αυτή οφείλεται σε όλα τα άτομα, τις οργανώσεις και τους φορείς που διεκδίκησαν ανά τα χρόνια την κατοχύρωση αυτού του αυτονόητου ανθρώπινου δικαιώματος στην ισονομία και την δημιουργία οικογένειας.

Περισσότερα

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα με το οποίο προειδοποιεί για συγκεκριμένες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου. Ταυτόχρονα, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα.
 

Περισσότερα

Greece: Rule of Law Threatened

Greece: Rule of Law Threatened
Rights Groups Urge European Commission to Take Action

(Athens, February 6, 2024) – The European Commission should take immediate action to address the deterioration of media freedom and the rule of law in Greece and its impact on fundamental rights, 17 human rights and press freedom organizations said today in a letter to European Commission President Ursula von der Leyen.

Threats to the rule of law include an ongoing major surveillance scandal allegedly implicating the government in the targeted hacking of journalists’ devices, government interference with the media, abusive lawsuits against journalists and activists, and an overall unsafe working environment for journalists. Two unresolved murders of journalists in 10 years underscore the risks they face. In addition, under the New Democracy government, the authorities have used the criminal justice system to threaten civil society groups and activists. Registration requirements for nongovernmental groups working on migration and asylum have imposed an unreasonable burden on them.

Περισσότερα

Συνέντευξη Τύπου: Η Ελλάδα σε θεσμική υποχώρηση. Η Κοινωνία των Πολιτών καταγράφει την ολίσθηση του Κράτους Δικαίου.

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2024

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου

Η Ελλάδα σε θεσμική υποχώρηση: Η Κοινωνία των Πολιτών καταγράφει την ολίσθηση του Κράτους Δικαίου

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, ώρα 12.00, ΔΣΑ (Ακαδημίας 60, Αθήνα)

 

Οι ανεξάρτητες οργανώσεις Vouliwatch, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), HIAS Ελλάδος, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και Reporters United σας καλούμε σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στις 12.00 στον ΔΣΑ – Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (Ακαδημίας 60, Αθήνα).

Περισσότερα

Τροπολογία Καιρίδη: ναι, νομιμοποίηση, αλλά πολύ λίγη και πολύ αργά

Ψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν ήδη στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, υπό την προϋπόθεση ότι θα απασχολούνται από εργοδότη που έχει υπεύθυνα δεσμευτεί να τους προσλάβει.

Περισσότερα

Η ανελευθερία της τέχνης και το ασφαλές κυβερνητικό της λιμάνι

Η άμεση συμμόρφωση του Υπουργού Εξωτερικών και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου σε ακροδεξιά κελεύσματα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για απόσυρση καλλιτεχνικού έργου της δημιουργού Γεωργίας Λαλέ (Georgia Lale) από έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη με θέμα την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, συνιστά ωμή λογοκρισία και σοβαρή παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της τέχνης. Το επίμαχο καλλιτεχνικό έργο, συρραφή από σεντόνια πάνω στα οποία γυναίκες είχαν κακοποιηθεί ή δολοφονηθεί, ενεργοποίησε την alt-right υστερία, η οποία αρέσκεται να «θυματοποιεί» τα σύμβολα προκειμένου να ενισχύσει τη ρητορική της. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», το αίμα των γυναικών φαίνεται πως δεν είναι αρκετά τιμημένο και μετατρέπει τα σεντόνια που πότισε σε ροζ «κουρέλια» που προσβάλλουν το εθνικό μας σύμβολο.

Περισσότερα

Μηχανισμός Καταγραφής Περιστατικών Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών: Δημοσιοποίηση της Ετήσιας Έκθεσης 2022

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2023

Ο Μηχανισμός Καταγραφής Περιστατικών Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών δημοσιοποιεί σήμερα την Ετήσια Έκθεσή του για το 2022 με αναλυτικά ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των περιστατικών που κατέγραψε την περσινή χρονιά. Ο όρος άτυπες αναγκαστικές επιστροφές περιλαμβάνει τόσο τις φερόμενες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο και προσφύγων όσο και κάθε άλλη μορφή αναγκαστικής απομάκρυνσης πολιτών τρίτων χωρών από την ελληνική επικράτεια που γίνεται με τρόπο παράτυπο και συνοπτικό, δηλαδή χωρίς να ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες για τις απομακρύνσεις πολιτών τρίτων χωρών.

Περισσότερα

Βγάζουμε τα έμφυλα στερεότυπα από τη ζωή μας

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Η Συμμαχία των Φύλων παρουσιάζουν την ψηφιακή καμπάνια #a_new_gender_era.

Περισσότερα

Οι Ανεξάρτητες Αρχές υπό διωγμό

Μόλις πριν ένα μήνα, με ευκαιρία την πρόδηλα αντισυνταγματική επιλογή νέων μελών της ΑΔΑΕ (από την κυβερνητική πλειοψηφία της διάσκεψης των προέδρων της βουλής), η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επεσήμαινε ότι τέτοιες μεθοδεύσεις εγκυμονούν θανάσιμους κινδύνους, όχι μόνο για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία. Στο νου μας, όπως και πολλές και πολλοί άλλοι, είχαμε, πριν απ’ όλα, τον κίνδυνο η νέα παράνομη σύνθεση της ΑΔΑΕ να μεθοδεύσει με τη σειρά της τη νομιμοφανή συγκάλυψη της βαριάς προσβολής που αποτέλεσε και αποτελεί, για το πολίτευμά μας, το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Περισσότερα

Περισσότερα για Ανακοινώσεις

Μέλος

Newsletter