• Αναστέλλεται η έκδοση του Ali Yesildag στην Τουρκία
 • Συνέντευξη Τύπου: «Δικαιοσύνη για το έγκλημα στην Πύλο – Ένας χρόνος μετά»
 • Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
 • Αναστέλλεται η έκδοση του Ali Yesildag στην Τουρκία

  Ο Τούρκος επιχειρηματίας Ali Yesildag, που κρατείται στις φυλακές Κομοτηνής για να εκδοθεί στην Τουρκία με απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν πρόκειται να εκδοθεί μέχρι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης να αποφανθεί όσον αφορά την αίτηση ασύλου του. Ο Yesildag κατόρθωσε, μέσω των δικηγόρων του, να εξασφαλίσει διπλή δικαστική προστασία κατά της έκδοσής του στην Τουρκία: αφενός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Yesildag v. Greece, no. 6978/24) που χορήγησε ασφαλιστικά μέτρα αναστολής της έκδοσης μέχρι την 23/8/2024, αφετέρου από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (ΝΔ74/2024) που δέχτηκε αίτηση αναστολής μέχρι την εκδίκαση και έκδοση οριστικής απόφασης επί της αιτήσεως ακύρωσης της απόφασης της Αρχής Προσφυγών που απορρίπτει το αίτημα ασύλου του. Η αίτηση ακύρωσης θα εκδικαστεί την 26/9/2024.

  Περισσότερα

 • Συνέντευξη Τύπου: «Δικαιοσύνη για το έγκλημα στην Πύλο – Ένας χρόνος μετά»

  Έναν χρόνο μετά το πιο πολύνεκρο ναυάγιο που καταγράφηκε στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, νεκροί, αγνοούμενοι/ες, συγγενείς και επιζώντες αναζητούν δικαίωση και δικαιοσύνη.

  Περισσότερα

 • Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

  Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σας προσκαλεί στο συνέδριο που διοργανώνει με τίτλο:

  Τα δικαιώματα σήμερα: τα κενά και οι προκλήσεις στην προστασία τους

  1974-2024: 50 χρόνια μετά την κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

  Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 09:00-18:00

  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αμφιθέατρο Αργυριάδη

  Πανεπιστημίου 30, Αθήνα

  Περισσότερα

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  (ΕλΕΔΑ) είναι η παλαιότερη Μη Κυβερνητική Οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπάρχει στην Ελλάδα. Η Ένωση ιδρύθηκε αρχικά το 1936, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Σβώλο και διαλύθηκε από την δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Επανιδρύθηκε το 1953.

Η Ένωση, από την ίδρυσή της, είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, (Fédération Internationale des Droits de l’Homme), αντιπροσωπεύει το εν λόγω διεθνές μη κυβερνητικό δίκτυο στην Ελλάδα και συμμετέχει στα όργανά του.

Οι δραστηριότητες της Ένωσης βασίζονται κυρίως στην εθελοντική συμβολή των μελών της. Οι πόροι της προέρχονται από τις συνδρομές των 500 και πλέον μελών της, δωρεές και τη χρηματοδότηση συνεργασιών με άλλους φορείς σε δράσεις που σχεδιάζονται και προτείνονται σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς της και με γνώμονα τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της.

Περισσότερα

Προγράμματα

SLAPP Proof: Συνηγορία για την Ελευθερία Έκφρασης και Πληροφόρησης
Προστατεύοντας την Ελευθερία της Έκφρασης μέσω της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ
“A New Gender Era

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

📣 Αύριο, στις 11:00, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας Συνέντευξη Τύπου για το ναυάγιο της Πύλου.

🗣 Έναν χρόνο μετά το πιο πολύνεκρο ναυάγιο που καταγράφηκε στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, νεκροί, αγνοούμενοι/ες, συγγενείς και επιζώντες αναζητούν δικαίωση και δικαιοσύνη.

💻 Η Συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί διαδικτυακά σε σύνδεσμο που θα βρείτε στα σχόλια.

ℹ Περισσότερες πληροφορίες στο event 👇
www.facebook.com/events/974017090768492/

Οι οργανώσεις:
- Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
- Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
- Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες - Greek Council for Refugees
- Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου
- Refugee Support Aegean - Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο
... See MoreSee Less

10 hours ago

➡️ Τον Φεβρουάριο του 2024, πέντε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, είχαμε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να προστατεύσουν τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του Τούρκου υπηκόου Ali Yesildag, σύμφωνα με τις στοιχειώδεις δικαιοκρατικές εγγυήσεις και το διεθνές δίκαιο, και να απορρίψουν το αίτημα του τουρκικού κράτους για την έκδοσή του.

➡️ Ο Yesildag κατόρθωσε, μέσω των δικηγόρων του, να εξασφαλίσει διπλή δικαστική προστασία κατά της έκδοσής του στην Τουρκία: αφενός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Yesildag v. Greece, no. 6978/24) που χορήγησε ασφαλιστικά μέτρα αναστολής της έκδοσης μέχρι την 23/8/2024, αφετέρου από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (ΝΔ74/2024) που δέχτηκε αίτηση αναστολής μέχρι την εκδίκαση και έκδοση οριστικής απόφασης επί της αιτήσεως ακύρωσης της απόφασης της Αρχής Προσφυγών που απορρίπτει το αίτημα ασύλου του. Η αίτηση ακύρωσης θα εκδικαστεί την 26/9/2024.

📎 Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου στα σχόλια.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες - Greek Council for Refugees
Refugee Support Aegean - Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο
HIAS Greece
Vouliwatch
... See MoreSee Less

1 day ago

🔸 Σήμερα στις 18.00, στη ραδιοφωνική εκπομπή #δικαιώματασταfm στον Αθήνα9.84 θα έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας δύο καλεσμένες.

🔸 Αρχικά θα μιλήσουμε με την Μαρία Παπαμηνά, Συντονίστρια της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες - Greek Council for Refugees με αφορμή την πρώτη ακρόαση σε υποθέσεις για παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

🔸 Στη συνέχεια θα μιλήσουμε με την Αναστασία Χαρίτου - Υπεύθυνη επικοινωνίας της iSea με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

🛎 Συντονιστείτε σήμερα και κάθε Παρασκευή στις 18:00!
... See MoreSee Less

6 days ago

Συνέντευξη Τύπου: «Δικαιοσύνη για το έγκλημα στην Πύλο – Ένας χρόνος μετά»

📅 Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
🕚 11:00
📍 Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, Ακαδημίας 60

Έναν χρόνο μετά το πιο πολύνεκρο ναυάγιο που καταγράφηκε στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, νεκροί, αγνοούμενοι/ες, συγγενείς και επιζώντες αναζητούν δικαίωση και δικαιοσύνη.

Η τραγωδία της Πύλου ζητά απαντήσεις και απόδοση ευθυνών κατ’ αρχάς από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα θέτει προ των ευθυνών τους, τόσο την Ελληνική πολιτεία, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί το ναυάγιο της Πύλου δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό αλλά το αποτέλεσμα των θεσμοθετημένων πλέον πολιτικών αποτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στον βωμό, πλέον, της αποτροπής της άφιξης προσφύγων, απομακρύνεται σταθερά και όλο και περισσότερο από το κράτος δικαίου και τις διακηρυγμένες αξίες της, ακόμα και από την υποχρέωση προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Για να συζητήσουμε όλα αυτά και να ενημερώσουμε για τις εξελίξεις, οι οργανώσεις που εκπροσωπούμε τους επιζώντες στη μήνυση που έχουν καταθέσει στο Ναυτοδικείο Πειραιά, σας καλούμε στη συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 στις 11:00 στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

Ομιλήτριες οι δικηγόροι:

- Γιάννα Κούρτοβικ, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
- Δήμητρα Λιναρδάκη, Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου
- Μαρία Παπαμηνά, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
- Κατερίνα Πουρναρά, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ)
- Ελένη Σπαθανά, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)

Τη συνέντευξη τύπου θα συντονίσει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος και πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

Οι οργανώσεις:

- Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
- Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
- Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες - Greek Council for Refugees
- Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου
- Refugee Support Aegean - Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο
... See MoreSee Less

7 days ago

Comment on Facebook

Το Δελτίο Τύπου: shorturl.at/VyBvF

Το event με όλες τις πληροφορίες για τη Συνέντευξη Τύπου: www.facebook.com/share/yugHLUnorpngrU71/

Πέμπτη 13 Ιουνίου και όχι 14 Ιουνίου (διορθώστε το και μετά σβήστε το παρόν)

✒️ Φωτίζοντας μισό αιώνα από την κύρωση της ΕΣΔΑ – Το Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

📌 Ευχαριστούμε το portal NOMIKI BIBLIOTHIKI Daily για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο και την παρουσία τους στο Συνέδριο της ΕλΕΔΑ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 25 Μαΐου 2024.

🔗 Βρείτε το στα σχόλια
📷 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
... See MoreSee Less

2 weeks ago

👇 Δείτε το ρεπορτάζ του Attica TV για το Συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο "Τα δικαιώματα σήμερα: τα κενά και οι προκλήσεις στην προστασία τους. 1974-2024: 50 χρόνια μετά την κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου" το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 25 Μαΐου 2024 στο Αμφιθέατρο Αργυριάδη. ... See MoreSee Less

2 weeks ago
Load more

Μέλος

Newsletter