• Η εργασία στο σεξ είναι εργασία
 • “Η Προστασία του πολίτη” – το πιο σύντομο ανέκδοτο
 • Πάλι εκτός κράτους δικαίου η πολιτογράφηση;
 • Η εργασία στο σεξ είναι εργασία

  Η Διεθνής Ημέρα για τα Άτομα που Εργάζονται στο Σεξ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουνίου με αφορμή τη διαμαρτυρία και κατάληψη που ξεκίνησε τη συγκεκριμένη μέρα το 1975 στην Εκκλησία του Saint-Nizier στη Lyon της Γαλλίας από 100 περίπου άτομα που εργάζονταν στο σεξ. Τα αιτήματα των εργαζομένων αφορούσαν στην αποποινικοποίηση και στην παύση της εκμετάλλευσης της εργασίας τους.

  Σήμερα, σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά, το αιτήματα των εργαζομένων στο σεξ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης παραμένουν παρόμοια. Η έλλειψη του κατάλληλου νομικού πλαισίου εγκλωβίζει τα εργαζόμενα άτομα σε ένα καθεστώς ευαλωτότητας μέσα στο οποίο στερούνται θεμελιωδών δικαιωμάτων.

  Περισσότερα

 • “Η Προστασία του πολίτη” – το πιο σύντομο ανέκδοτο

  Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει παρέμβει δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο διάλογο με ανακοινώσειςεκθέσειςεκδηλώσεις, ακόμη και μέσω επιστολών στην πολιτική της ηγεσία για την αυθαίρετη και βίαιη συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι στου πολίτες.

  Μόλις προ δύο εβδομάδων, αναγκαστήκαμε να επισημάνουμε την απολύτως αδικαιολόγητη χρήση όπλου από αστυνομικό στη Ροδόπη που κατέληξε στον τραγικό θάνατο καταδιωκομένου.  Τις τελευταίες ημέρες δυο ακόμη σοβαρά περιστατικά, που κατέγραψαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έρχονται να προστεθούν στο πολλαπλώς βεβαρημένο “ποινικό μητρώο” της Ελληνικής Αστυνομίας:

  Περισσότερα

 • Πάλι εκτός κράτους δικαίου η πολιτογράφηση;

  Κάποτε η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας βρισκόταν κυριολεκτικά έξω από το πλέγμα αρχών του κράτους δικαίου: κανένα κριτήριο, καμιά προθεσμία, καμιά αιτιολογία. Μόλις από το 2010, παρά τα δικαστικά εμπόδια και την πολιτική διστακτικότητα, έσπασε η ντροπιαστική αυτή «εθνική παράδοση».

  Στα προβλεπόμενα κριτήρια, όπως η γνώση της γλώσσας και του πολιτισμού ή η ομαλή ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, το 2020 ο νομοθέτης έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ελάχιστα όρια εισοδήματος, εξουσιοδοτώντας τον Υπουργό για τον προσδιορισμό τους.

  Περισσότερα

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  (ΕλΕΔΑ) είναι η παλαιότερη Μη Κυβερνητική Οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπάρχει στην Ελλάδα. Η Ένωση ιδρύθηκε αρχικά το 1936, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Σβώλο και διαλύθηκε από την δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Επανιδρύθηκε το 1953.

Η Ένωση, από την ίδρυσή της, είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, (Fédération Internationale des Droits de l’Homme), αντιπροσωπεύει το εν λόγω διεθνές μη κυβερνητικό δίκτυο στην Ελλάδα και συμμετέχει στα όργανά του.

Οι δραστηριότητες της Ένωσης βασίζονται κυρίως στην εθελοντική συμβολή των μελών της. Οι πόροι της προέρχονται από τις συνδρομές των 500 και πλέον μελών της, δωρεές και τη χρηματοδότηση συνεργασιών με άλλους φορείς σε δράσεις που σχεδιάζονται και προτείνονται σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς της και με γνώμονα τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της.

Περισσότερα

Προγράμματα

Η Ισότητα των Φύλων στην Πρώτη Σελίδα
Η Ιθαγένεια στην Πράξη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

🔴 Η Διεθνής Ημέρα για τα Άτομα που Εργάζονται στο Σεξ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουνίου με αφορμή τη διαμαρτυρία και κατάληψη που ξεκίνησε τη συγκεκριμένη μέρα το 1975 στην Εκκλησία του Saint-Nizier στη Lyon της Γαλλίας από 100 περίπου άτομα που εργάζονταν στο σεξ. Τα αιτήματα των εργαζομένων αφορούσαν στην αποποινικοποίηση και στην παύση της εκμετάλλευσης της εργασίας τους.

🔴 Σήμερα, σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά, το αιτήματα των εργαζομένων στο σεξ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης παραμένουν παρόμοια. Στην Ελλάδα το νομικό πλαίσιο για την εργασία στο σεξ θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια που καθιστούν ουσιαστικά παράνομη τη σεξεργασία. Η απουσία οποιασδήποτε ρύθμισης για την ψηφιοποίηση της σεξεργασίας, οι περιορισμοί όσον αφορά στη λειτουργία των οίκων ανοχής και η απαγόρευση της εργασίας στο δρόμο ή σε ξενοδοχείο δημιουργούν ένα περιβάλλον εντός του οποίου κανένα άτομο δεν μπορεί να εργαστεί ελεύθερα και με ασφάλεια. Επιπλέον, το πλαίσιο αυτό, αντί να προστατεύει από την εμπορία ανθρώπων (trafficking), την ευνοεί.

🔴 Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των οργανώσεων Red Umbrella Athens και Θετική Φωνή (Positive Voice), συνυπογράφει σχετικό δελτίο τύπου το οποίο μπορεί να βρεθεί στα σχόλια.
... See MoreSee Less

3 days ago

Comment on Facebook

👍👍

Κατά την άσκηση επαγγελμάτων που συνεπάγονται στενή φυσική/σωματική επαφή με τους πελάτες, πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη διατήρηση των μέτρων υγιεινής. Προσοχή: η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και οι συχνές αλλαγές συντρόφων είναι από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την Ηπατίτιδα D (HDV), μιας σπάνιας, αλλά επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας του ήπατος. Η χρήση προφυλακτικού βοηθά να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος μόλυνσης, ωστόσο συνιστάται να κάνετε τακτικές εξετάσεις για τον HDV. Η ιστοσελίδα [hdv-life.com/gr] θα σε βοηθήσει να βρεις γρήγορα και εύκολα ένα ιατρείο ή μια κλινική κοντά σου, όπου μπορείς να εξεταστείς για Ηπατίτιδα D. Το έργο χρηματοδοτείται από την Gilead Sciences. Φρόντισε τον εαυτό σου και την υγεία σου! Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

📢 "Η Προστασία του πολίτη" - το πιο σύντομο ανέκδοτο

❗Μόλις προ δύο εβδομάδων, αναγκαστήκαμε να επισημάνουμε την απολύτως αδικαιολόγητη χρήση όπλου από αστυνομικό στη Ροδόπη που κατέληξε στον τραγικό θάνατο καταδιωκομένου. Τις τελευταίες ημέρες δυο ακόμη σοβαρά περιστατικά, που κατέγραψαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έρχονται να προστεθούν στο πολλαπλώς βεβαρημένο “ποινικό μητρώο” της Ελληνικής Αστυνομίας.

➡️ Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η μεγάλη γιορτή του 7ου Αυτοοργανωμένου Pride στην Θεσσαλονίκη στους υπαίθριους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διακόπηκε βίαια από έφοδο των ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον χώρο της γιορτής κάνοντας αδιάκριτη χρήση βίας και αλόγιστη ρίψη χημικών κατά των εκατοντάδων θεατών που επιχειρούσαν πανικόβλητοι να γλυτώσουν.

➡️ Σχεδόν ταυτόχρονα, τις πρωινές ώρες της Κυριακής, 55χρονος Γερμανός υπήκοος, ο οποίος, σύμφωνα με τα μέσα, βρισκόταν στο ΑΤ Ομονοίας υπό προστατευτική φύλαξη λόγω μέθης, κατέληξε νεκρός, έπειτα από την πτώση του από τον δεύτερο όροφο, με την αστυνομία να κάνει λόγο για αυτοκτονία.

❗Τα δύο αυτά περιστατικά που συνέβησαν με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους, στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, εικονογραφούν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη διαπίστωσή μας ότι, μέσα στις σημερινές περιστάσεις απουσίας πραγματικής λογοδοσίας και επαγγελματισμού, οι αυθαίρετες συμπεριφορές των αστυνομικών οργάνων έχουν προσλάβει συστηματική πλέον μορφή, ώστε αντί η δράση της Ελληνικής Αστυνομίας να συμβάλλει στην εδραίωση της ασφάλειας των δικαιωμάτων των πολιτών, έχει αντίθετα μετατραπεί σε μια από τις κύριες πηγές διακινδύνευσής τους, με μοιραίες ενίοτε συνέπειες.

🔗 Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στα σχόλια.
... See MoreSee Less

5 days ago

Comment on Facebook

...διαιωνίζοντας τη βαθύτατη δυσπιστία σε κάθε ανακοίνωση και κάθε πόρισμα των υπηρεσιών και των πολιτικών της προϊσταμένων, θα μπορούσε εύλογα κάποιος να προσθέσει. Είναι εξωφρενικό αυτό που συνέβη στο αμαρτωλό τμήμα. Κι ακόμη πιο εξωφρενικό το ότι ποτέ κανείς δεν θα είναι βέβαιος για το τι ακριβώς συνέβη.

#δικαιώματασταfm στον Αθήνα 984.

📻 Την Κυριακή, 28 Μαΐου στις 20:00 στην εκπομπή της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, συζητάμε για τα δικαιώματα υπό το πρίσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Με καλεσμένους τον Στέφανο Λουκόπουλο, συνιδρυτή και διευθυντή του Vouliwatch και τον Ηλία Τσαουσάκη, πολιτικό επιστήμονα και σύμβουλο στρατηγικής επικοινωνίας, συζητάμε για τα κριτήρια της κάλπης αλλά και για τα θέματα που δεν έκριναν την ψήφο των πολιτών. Παράλληλα επιχειρούμε να εξετάσουμε όσα αναδείχθηκαν για τον δημόσιο διάλογο, αλλά και το πώς χειριζόμαστε τα ζητήματα της κοινωνίας των πολιτών.

Συντονιστείτε!
... See MoreSee Less

1 week ago

❗ Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση με την οποία διαλύει κάθε ελπίδα ανθρώπων οι οποίοι διαμένουν για χρόνια στην Ελλάδα να αποκτήσουν την ιδιότητα του πολίτη στη χώρα που ζουν και εργάζονται.

✍️ Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μετά από εξέταση της σχετικής απόφασης (αρ. 81/2023), δημοσιοποιεί αναλυτικό κείμενο στο οποίο αναδεικνύει ζητήματα δικαιωμάτων και νομιμότητας και σημειώνει ότι η διαχείριση των ζητημάτων ιθαγένειας, κατά αυτόν τον τρόπο, σηματοδοτεί ότι καλά κρατεί η συντηρητική και περιοριστική προσέγγιση της δικαστικής εξουσίας απέναντι στον πληθυσμό που διαμένει νόμιμα και εργάζεται χρόνια στην Ελλάδα.

❓ Μήπως με δικαστικές αποφάσεις σαν αυτήν, η ελληνική ιθαγένεια επιστρέφει οριστικά στην προ του 2010 θέση της εκτός του κράτους δικαίου;

🔗 Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στα σχόλια.
... See MoreSee Less

2 weeks ago

Comment on Facebook

Το κοινοποιώ.

✊ Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συντάσσεται με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που ζητούν να σταματήσουν τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας που καταστρέφουν το οικοσύστημα του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της Αττικής.

➡️ Η προστασία και ο σεβασμός του περιβάλλοντος οφείλουν να είναι απαρέγκλιτες προϋποθέσεις κάθε έργου υποδομών και, σε κάθε περίπτωση, η πολιτεία αλλά και οι ανάδοχοι των έργων, όπως και κάθε ιδιώτης, οφείλουν να λειτουργούν σύννομα, με βάση τα όσα επιτάσσουν η ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα ρέματα, όπως αυτό της Ραφήνας, έχουν πλεον αναγνωριστεί ως κομβικής σημασίας οικοσυστήματα για τις πόλεις και η προστασία τους είναι αναγκαία.

➡️ Η προσωρινή διαταγή διακοπής των εργασιών μέχρι την έκδοση απόφασης από την Επιτροπή Αναστολών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετά από αίτημα που υπέβαλαν φορείς και κάτοικοι της περιοχής, με τη στήριξη περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων, είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Η ΕλΕΔΑ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα συμβάλλει όσο μπορεί ώστε να αποφευχθεί μια ακόμη περιβαλλοντική καταστροφή.

📷: Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
... See MoreSee Less

3 weeks ago

Comment on Facebook

Εσείς κάνετε νομικές ενέργειες ή απλά παρακολουθείτε την επικείμενη καταστροφή; Βοηθάτε τους φορείς;;;;;;;

Load more

Μέλος

Newsletter