• Η Ελλάδα σε θεσμική υποχώρηση – Ενημέρωση 60 ημερών
 • Επίθεση στη Θεσσαλονίκη: ένα ακόμα βίαιο περιστατικό που στοχοποιεί ανθρώπους για την ταυτότητά τους
 • Μια μεγάλη ευκαιρία για λάθος λόγους
 • Η Ελλάδα σε θεσμική υποχώρηση – Ενημέρωση 60 ημερών

  Αθήνα, 1 Απριλίου 2024


  Προσθήκη στο Κοινό Υπόμνημα της Κοινωνίας των Πολιτών
  προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την έκθεση για το κράτος δικαίου του 2024

  Τις σοβαρές ανησυχίες για την ολίσθηση των θεσμών της χώρας επανέλαβαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, στο πλαίσιο της ετήσιας εποπτείας της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Τον Ιανουάριο, οι ανεξάρτητες οργανώσεις Vouliwatch, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), HIAS Ελλάδας, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και Reporters United καταθέσαμε την έκθεσή μας στον ετήσιο έλεγχο των εθνικών συστημάτων που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου. Στην αναφορά μας εντοπίσαμε χρόνιες πλημμέλειες αλλά και νέες απειλές για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

  Περισσότερα

 • Επίθεση στη Θεσσαλονίκη: ένα ακόμα βίαιο περιστατικό που στοχοποιεί ανθρώπους για την ταυτότητά τους

  Αθήνα, 15.03.2024 – Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας καταδικάζει απερίφραστα το βίαιο περιστατικό κατά δύο ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Θεσσαλονίκη από πολυπληθή ομάδα το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κλιμακούμενη τρανσφοβική και ομοφοβική ρητορική στοχοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ασφάλεια και την ευημερία τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων, έφηβοι και νεαροί ενήλικες ήταν μεταξύ της ομάδας των φερόμενων ως δραστών. Αρκετά άτομα συνελήφθησαν και στη συνέχεια απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

  Περισσότερα

 • Μια μεγάλη ευκαιρία για λάθος λόγους

  Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον προσεχή εκκλησιαστικό εορτασμό της «Κυριακής της Ορθοδοξίας» δεν θα προσκληθούν εκπρόσωποι πολιτειακών αρχών, ενώ αντιστοίχως τα μέλη της Συνόδου δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την ίδια μέρα, όπως έως τώρα συνηθιζόταν. Ταυτόχρονα, Μητροπολίτες και Ιερείς ανά την Ελλάδα απαγορεύουν την είσοδο βουλευτών/τριών στους ναούς, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο η Εκκλησία να μην εκπροσωπηθεί στις επίσημες πολιτειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 2024. Η τελευταία φορά που είχαν συμβεί τα ίδια ακριβώς γεγονότα, ήταν τον Μάρτιο του 1987, στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τον νόμο περί εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ τώρα πρόκειται για αντίδραση στην πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

  Περισσότερα

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  (ΕλΕΔΑ) είναι η παλαιότερη Μη Κυβερνητική Οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπάρχει στην Ελλάδα. Η Ένωση ιδρύθηκε αρχικά το 1936, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Σβώλο και διαλύθηκε από την δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Επανιδρύθηκε το 1953.

Η Ένωση, από την ίδρυσή της, είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, (Fédération Internationale des Droits de l’Homme), αντιπροσωπεύει το εν λόγω διεθνές μη κυβερνητικό δίκτυο στην Ελλάδα και συμμετέχει στα όργανά του.

Οι δραστηριότητες της Ένωσης βασίζονται κυρίως στην εθελοντική συμβολή των μελών της. Οι πόροι της προέρχονται από τις συνδρομές των 500 και πλέον μελών της, δωρεές και τη χρηματοδότηση συνεργασιών με άλλους φορείς σε δράσεις που σχεδιάζονται και προτείνονται σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς της και με γνώμονα τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της.

Περισσότερα

Προγράμματα

Προστατεύοντας την Ελευθερία της Έκφρασης μέσω της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ
“A New Gender Era

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

🎙 Σήμερα στην εκπομπή #δικαιώματασταfm στον Αθήνα9.84 συζητάμε για:

- Τη γυναικοκτονία μπροστά σε αστυνομικό τμήμα, σε απευθείας σύνδεση με την άμεση δράση: Συζητάμε για τις τραγικές ελλείψεις στην προστασία γυναικών και θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας με τη Χαρά Χιόνη-Χότουμαν, Διδάκτορα Νομικής, Δικηγόρο

- Την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματική την απόλυτη απαγόρευση ενημέρωσης των πολιτών, τα τηλέφωνα των οποίων παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας: Συζητάμε για τις εξελίξεις του σκανδάλου που έπληξε βάναυσα βασικές αρχές του δημοκρατικού κράτους δικαίου με την Αικατερίνα Παπανικολάου, Διδάκτορα Νομικής, Πρώην μέλος της ΑΔΑΕ

🗣 Συντονιστείτε σήμερα στις 20.00!
... See MoreSee Less

6 days ago

‼ Προσθήκη στο Κοινό Υπόμνημα της Κοινωνίας των Πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την έκθεση για το κράτος δικαίου του 2024

📢 Τις σοβαρές ανησυχίες για την ολίσθηση των θεσμών της χώρας επανέλαβαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, στο πλαίσιο της ετήσιας εποπτείας της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Ιανουάριο, οι ανεξάρτητες οργανώσεις Vouliwatch, @Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες - Greek Council for... ,Refugee Support Aegean - Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, HIAS Greece, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και Reporters United καταθέσαμε την έκθεσή μας στον ετήσιο έλεγχο των εθνικών συστημάτων που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου. Στην αναφορά μας εντοπίσαμε χρόνιες πλημμέλειες αλλά και νέες απειλές για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

Με συμπληρωματικό υπόμνημα που καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών της με φορείς στην Ελλάδα στα μέσα Μαρτίου, αναδεικνύουμε νέες πλημμέλειες και επισημαίνουμε συνεχείς παραβιάσεις των αρχών του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, όπως:

➡ Τη μετωπική σύγκρουση των ελληνικών αρχών με τους ενωσιακούς θεσμούς και την ευθεία αμφισβήτηση αυτών, μέσω δημοσίων παρεμβάσεων της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης κατά του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου 2024 για το Κράτος Δικαίου στη χώρα, σύγκρουση που επαναλαμβάνεται με πρόσφατη αμφισβήτηση της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
➡ Την αναποτελεσματικότητα των δικαστικών ερευνών, όπως αποτυπώνεται από νέες καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για πλημμελείς ποινικές έρευνες περιστατικών αυθαιρεσίας των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και καθυστερήσεις και παρεμβάσεις στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών και του δυστυχήματος των Τεμπών.
➡ Τη νέα μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ως ένα ακόμη παράδειγμα κακής νομοθέτησης και σημαντικών παραβιάσεων συνταγματικών διατάξεων, θεμελιωδών δικαιωμάτων και αρχών του ποινικού δικαίου.

Με βάση τα παραπάνω, επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διατύπωση συγκεκριμένων και αυστηρών συστάσεων προς την Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συμμόρφωση της χώρας με τις αρχές του Κράτους Δικαίου και τις αξίες της ΕΕ.

🔗 Το συμπληρωματικό υπόμνημα στα σχόλια.
... See MoreSee Less

2 weeks ago

Στη σημερινή εκπομπή της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου #δικαιώματασταfm στον Αθήνα9.84 συζητάμε για περιβαλλοντικά θέματα με τη Θεόδοτα Νάντσου απο τη WWF Greece και την Κατερίνα Παπαγιαννάκη από το Meteo Gr.

Συντονιστείτε στις 20.00!
... See MoreSee Less

2 weeks ago

📣 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, για 10η χρονιά πραγματοποιείται ο Περίπατος Κατά των Διακρίσεων και σας καλούμε στις 15:30 στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη που θα γίνει η απονομή του επάθλου/σκυτάλης. Στη συνέχεια θα περπατήσουμε προς το κτίριο της Ευρωβουλής όπου φορείς και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών θα καταθέσουμε κείμενο ενάντια στις διακρίσεις.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ WAD 2024
... See MoreSee Less

4 weeks ago

📢 Το RVRN - Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας καταδικάζει απερίφραστα το βίαιο περιστατικό κατά δύο ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Θεσσαλονίκη από πολυπληθή ομάδα το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κλιμακούμενη τρανσφοβική και ομοφοβική ρητορική στοχοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ασφάλεια και την ευημερία τους.

🗣 Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο, όπως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα θύματα ρατσιστικής βίας και να καταγράφουν περιστατικά με στόχο, όπως σημειώνεται και στο Δελτίο Τύπου, κανένα έγκλημα, υποκινούμενο αποκλειστικά ή σωρευτικά από προκατάληψη, να μην μένει ατιμώρητο και κανένα θύμα να μην μένει χωρίς προστασία και υποστήριξη, δίχως φωνή.

🔗 Διαβάστε το Δελτίο Τύπου σε ελληνικά και αγγλικά στα σχόλια.
... See MoreSee Less

4 weeks ago

❗️ Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον προσεχή εκκλησιαστικό εορτασμό της «Κυριακής της Ορθοδοξίας» δεν θα προσκληθούν εκπρόσωποι πολιτειακών αρχών, ενώ αντιστοίχως τα μέλη της Συνόδου δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την ίδια μέρα, όπως έως τώρα συνηθιζόταν.

➡ Η τελευταία φορά που είχαν συμβεί τα ίδια ακριβώς γεγονότα, ήταν τον Μάρτιο του 1987, στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τον νόμο περί εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ τώρα πρόκειται για αντίδραση στην πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

➡ Ελπίζουμε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα αποτελέσουν μια ακόμη ευκαιρία αλληλοαπεμπλοκής των θεσμικών σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας που θα οδηγήσουν σύντομα στην περαιτέρω εκκοσμίκευση του κράτους, η οποία προς ώρας παραμένει μετέωρη.

🔗 Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου στα σχόλια.
... See MoreSee Less

4 weeks ago
Load more

Μέλος

Newsletter