Το τέλος της ατιμωρησίας των εχθρών της Δημοκρατίας

Πριν από κάποια χρόνια δεν ήταν αυτονόητο ότι οι νεοναζί θα λογοδοτήσουν στους θεσμούς του κράτους δικαίου για την έκνομη δράση τους. Η ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, του μόνου συνταγματικά ενδεδειγμένου τρόπου αντιμετώπισης του εγκληματικού της χαρακτήρα, με την αναγνώρισή της ως εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί ορόσημο για την  ελληνική δημοκρατία και τιμά την ελληνική δικαιοσύνη.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων περί μη χορήγησης αναστολής στην ηγετική ομάδα και τους εκτελεστικούς βραχίονες της Χρυσής Αυγής και η φυλάκιση τους σηματοδοτεί το τέλος της ατιμωρησίας των εχθρών του δημοκρατικού πολιτεύματος και  αποτελεί το κεφάλαιο που κλείνει τον κύκλο της ανεύθυνης αμεριμνησίας του κρατικού μηχανισμού.

Το τέλος της δικαστικής διαδικασίας αναγκαστικά ανοίγει το κεφάλαιο της διερεύνησης των σχέσεων της ναζιστικής συμμορίας με θύλακες στα σώματα ασφαλείας και γενικότερα στον κρατικό μηχανισμό. Η δημοκρατία οφείλει να μην επιτρέψει να διαβρωθεί ξανά κανένα τμήμα του κράτους από τους νεοναζί.

Το 2013 η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε έναν οδικό χάρτη με τίτλο “Τι να κάνουμε με τη Χρυσή Αυγή” στον οποίο καταλήγαμε ότι «παράλληλα με την αποτελεσματική πολιτική και ποινική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, απαιτείται αναίρεση των πολιτικών εκείνων επιλογών που επιφέρουν τον εκφασισμό τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας και δομών του κρατικού μηχανισμού. Και αυτό είναι θέμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

Και σήμερα το συμπέρασμα αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Μέλος

Newsletter