Το πραγματικό κουσούρι είναι ο ρατσισμός
Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δήλωσε από άμβωνος ότι η ομοφυλοφυλία είναι «κράζουσα αμαρτία» και «κουσούρι», ενώ υπεραμύνθηκε του «δικαιώματος» εκπροσώπων πολιτικών θεσμών να εκφέρουν δημόσια αντίστοιχες απαξιωτικές απόψεις για μια κοινωνική κατηγορία ευρωπαίων πολιτών. Η Ένωση δεν αμφισβητεί το δικαίωμα των εκπροσώπων θρησκευτικών κοινοτήτων να ορίζουν, με μέτρο τα δικά τους δογματικά κριτήρια, ποιές συμπεριφορές των μελών τους θεωρούν ηθικά καταδικαστέες. Ενδεχόμενες προσωπικές εκτροπές στο δημόσιο λόγο υπόκεινται, εν τέλει, σε δημόσια κριτική, κατά πολύ αποτελεσματικότερη από την κίνηση κατασταλτικών διατάξεων και μηχανισμών.
Ωστόσο, καθ’ όσον η συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα αποτελεί ταυτόχρονα πολιτειακό μόρφωμα, οι εκπρόσωποί της τυγχάνουν ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και το πεδίο της παρέμβασης είναι η δημόσια πολιτική συζήτηση, ο ρατσιστικός λόγος προσλαμβάνει θεσμικές διαστάσεις. Ως τέτοιος, είναι καταφανώς ανεπίτρεπτος και ενθαρρύνει αντί, όπως θα όφειλε, να αποτρέπει διακρίσεις και ρατσιστικές πρακτικές, οπότε παύει να καλύπτεται από το προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο της ελευθερίας λόγου και πεποιθήσεων. Όποιος θεωρεί εαυτόν ελεύθερο να προβαίνει σε τέτοια κηρύγματα ως θρησκευτικός ηγέτης με αυτόκλητη πολιτική αποστολή, απαλλάσσει τους επικριτές του από το βάρος της απόδειξης του θεσμικού ρατσισμού του.
Έτσι, το επίμαχο περιστατικό επαναφέρει στην επικαιρότητα τα ζητήματα που απορρέουν από το ισχύον αναχρονιστικό καθεστώς σχέσεων μεταξύ κράτους και εκκλησίας. Το καθεστώς αυτό προκαλεί σειρά προβλημάτων όχι μόνο στις λοιπές θρησκευτικές κοινότητες και στα μέλη τους, αλλά επί πλέον και στην ίδια την Εκκλησία της Ελλάδος, την οποία πρωτίστως θα συνέφερε το ν’ απεμπλακεί από τα βάρη που συνεπάγεται, ακόμη και για τη γνήσια και ανεμπόδιστη έκφραση των ανωτέρω και άλλων ανάλογων απόψεών της, η πρόσδεσή της με το κράτος. Μέχρι, πάντως, να συντελεσθεί η επιθυμητή απεμπλοκή, θα ανέμενε κανείς από τον προκαθήμενο ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου να ελέγχει τη ρύμη του δημόσιου λόγου του, ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι η εφαρμογή των νόμων εξαρτάται από το δικό του κριτήριο της αμαρτίας.
Για το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης,
Ο πρόεδρος
Δημήτρης Χριστόπουλος
Ο γενικός γραμματέας
Γιάννης Κτιστάκις
ατομικά δικαιώματα, ΛΟΑΤΚΙ, ρατσισμός, σχέσεις κράτους-εκκλησίας