Πέντε άνδρες των ΜΑΤ με λευκά κράνη σε να κτίριο

Τι κάνει τελικά η αστυνομία

Εδώ και χρόνια η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει γράψει για τη συστηματική χρήση αστυνομικής βίας, για τα εκατοντάδες περιστατικά βαριάς αστυνομικής αυθαιρεσίας, για την πλήρη έλλειψη οποιουδήποτε ελέγχου και διαφάνειας στο σώμα αυτό.

Οι Έλληνες αστυνομικοί είναι κυριολεκτικά οι μοναδικοί πολίτες, και βεβαίως οι μοναδικοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν να παραβιάζουν συστηματικά και δημοσίως το νόμο, χωρίς συνέπειες. Και όχι μόνο να παραβιάζουν το νόμο και να ευτελίζουν κάθε έννοια συνταγματικής τάξης, αλλά και να θέτουν σε διακινδύνευση τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων μας. Η συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας είναι ευθέως προσβλητική για το πολίτευμα μας και ευθέως προσβλητική για την αξιοπρέπειά μας. 

Οι αστυνομικοί έλεγχοι, οι έρευνες και οι προσαγωγές οφείλουν να τελούν υπό την τήρηση των αρχών της νομιμότητας και της αναλογικότητας. Η Ελληνική Αστυνομία εμφανίζει σημαντικό έλλειμμα στην τήρηση αυτών των αρχών και ειδικά εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Τα περιστατικά που σημειώθηκαν στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με την καταστροφή της ανθοδέσμης στο σημείο της δολοφονίας, τη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης ακόμα και σε κλειστούς χώρους, την αδιαφορία για τη σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων και τις εκατοντάδες προσαγωγές πολιτών αλλά και δικηγόρων χωρίς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι απολύτως ενδεικτικές της κατάστασης και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιοδήποτε αυταρχικό καθεστώς. 

Η επαναφορά των πραγμάτων με όρους κράτους δικαίου είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η αστυνομία δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και εκτός δημοκρατικών ορίων.

 

[φωτογραφία: Αλεξανδρος Κατσής/ Popaganda]

Μέλος

Newsletter