ΣΥΡΙΖΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΔΗΜΑΡ υιοθετούν την πρόταση της ΕΕΔΑ για την απεργία πείνας των 300 μεταναστών

Κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ
Επείγουσα έκκληση προς την κυβέρνηση
Η ζωή των 300 μεταναστών απεργών πείνας κινδυνεύει
Δώστε λύση σήμερα!

Η Κ.Ο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κάνει έκκληση προς την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς να δώσουν άμεση λύση στην απειλούμενη ανθρωπιστική κρίση, με την απεργία πείνας των 300 μεταναστών να βρίσκεται στην 37η ημέρα και τους νοσηλευόμενους απεργούς να έχουν ξεπεράσει τους 70.
Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο ούτε για άλλη καθυστέρηση, ούτε για επίδειξη δύναμης, ούτε για αλαζονικές δηλώσεις, όταν το τίμημα είναι η ανθρώπινη ζωή.
Το νομοθετικό πλαίσιο, που μόνο επιεικές δεν θεωρείται για τους μετανάστες, έχει εν τούτοις ρυθμίσεις οι οποίες μπορούν να θέσουν τέλος  στο μαρτύριο 300 ανθρώπων που με τη νομιμοποίησή τους διεκδικούν την αξιοπρέπεια τους.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ακούει τις μισαλλόδοξες φωνές αυτών  που αναπαράγουν την ύπαρξη τους μέσα από το μίσος κατά των μεταναστών, ας ακούσει τις φωνές και τις προτάσεις αυτών που ανιδιοτελώς υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως εκατοντάδες συλλογικοί κοινωνικοί φορείς, διανοούμενοι, καλλιτέχνες κ.α., αλλά και τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας με τη δική της πρόσφατη παρέμβαση, και μόλις χθες την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Το αίτημα για νομιμοποίηση των μεταναστών παραμένει επίκαιρο και η ικανοποίησή του όφελος όχι μόνο για τους μετανάστες, αλλά και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Θεωρούμε όμως ότι οι πιο πάνω συνδυασμένες προτάσεις, Γ.Σ.Ε.Ε. και Ε.Ε.Δ.Α.. αποτελούν μια κατ? αρχήν ρεαλιστική βάση για τη διαμόρφωση της κυβερνητικής στάσης.
Οι ίδιοι οι 300 μετανάστες αποφασίζουν για τον αγώνα τους. Επιτέλους, οι αρμόδιοι Υπουργοί ας σταματήσουν να αρνούνται την απευθείας επικοινωνία μαζί τους. 
Η κατάσταση της υγείας αυτών των ανθρώπων, που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας σε καθεστώς μαύρης εργασίας και διεκδικούν τη νομιμότητα, νοηματοδοτεί έναν αγώνα με ηθική υπόσταση και με ανθρωπισμό οικουμενικής εμβέλειας. Αν δεν αναγνωριστούν σε αυτούς ούτε καν οι «ανθρωπιστικοί λόγοι» του Νόμου, τότε καμία περίπτωση μετανάστη δεν καλύπτεται. Οι σκοπιμότητες μετατρέπουν τους ίδιους τους νόμους του ελληνικού κράτους σε γράμμα κενό περιεχομένου.
Η Κ.Ο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανακοινώνει επίσης ότι αύριο καταθέτει τη συνολική Πρόταση Νόμου που έχει προαναγγείλει. Με αυτή την πρόταση αναδεικνύονται οι πραγματικές νομικές και πολιτικές δυνατότητες για μια νέα συνολική μεταναστευτική πολιτική. Πιστεύουμε ότι συμβάλλει στην άρση του καθεστώτος ομηρίας χιλιάδων μεταναστών που ζουν και εργάζονται και έχουν δημιουργήσει οικογένεια στη χώρα μας.
Δεν δικαιολογείται άλλη ολιγωρία. Ο χρόνος έχει ήδη δραματικά εξαντληθεί. 
Η Κυβέρνηση σήμερα κιόλας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.

2.03.2011
Η Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ 

Θετική βάση διεξόδου θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την απεργία πείνας των μεταναστών

Με αφορμή τις προτάσεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για μια λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει στο θέμα της απεργίας πείνας των μεταναστών, οι εκπρόσωποι τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιάννης Παρασκευόπουλος έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:
 
«Τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί. Ο κίνδυνος να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές είναι άμεσος και φέρνει την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα ενώπιον των ευθυνών τους. 
 
Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με το πρόσφατο  υπόμνημα των Οικολόγων Πράσινων προς τον Υπουργό Εσωτερικών και προσφέρουν μια ρεαλιστική λύση στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας αλλά και της κοινής λογικής.
 
Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση να αποτραπεί μια ανθρωπιστική τραγωδία που θα είχε οδυνηρές συνέπειες και για τη χώρα μας. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανυπολόγιστη και οι σωστές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν  επειγόντως».
 
Το γραφείο τύπου των Οικολόγων Πράσινων
 
Περισσότερες πληροφορίες: Διονύσης Γιακουμέλος 6973407094

 

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την απεργία των μεταναστών 

Η κατάσταση με την απεργία πείνας των μεταναστών έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, λόγω της αδιάλλακτης στάσης τόσο του υπουργείου Εσωτερικών όσο και των απεργών μεταναστών. Υπάρχει ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα.

Η διαδικασία για την εύρεση λύσης πρέπει να ανοίξει. Η Δημοκρατική Αριστερά υιοθετεί τις προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Και συγκεκριμένα:
 
Τη διάκριση των μεταναστών που διαμένουν «χωρίς χαρτιά» στη χώρα σε δύο κατηγορίες: α. στους ενταγμένους στον κοινωνικό ιστό της χώρας, αυτούς δηλαδή που έχουν μεταφέρει στην Ελλάδα το κέντρο των βιοτικών τους σχέσεων και οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νόμιμης παραμονής ή εξέπεσαν από τη νομιμότητα, και β. στους μη ενταγμένους και κυρίως εκείνους που επιθυμούν να διασχίσουν την Ελλάδα προς άλλο προορισμό.
Τη θεσμοθέτηση μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου ο ήδη ενταγμένος, αλλά χωρίς καθεστώς νόμιμης παραμονής μεταναστευτικός πληθυσμός, να νομιμοποιηθεί και να βρεθεί σε πορεία κοινωνικής ενσωμάτωσης και να απεγκλωβιστεί από  την περιθωριοποίηση και την παραβατικότητα
Την καταγραφή των μεταναστών, ιδιαίτερα εκείνων που ζουν σε συνθήκες απόλυτου βιοτικού αποκλεισμού, εν μέσω κρίσης χωρίς εργασία, συχνά χωρίς οικογένειες, με προοπτική να φύγουν προς άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η χώρα πρέπει να έχει ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Το επιβάλλει η σημερινή κατάσταση και οι εξελίξεις που συντελούνται στον αραβικό κόσμο.

 

άσυλο, μετανάστευση, πρόσφυγες

Μέλος

Newsletter