Συνέντευξη Τύπου “Φυλακές: Ούτε ασφάλεια, ούτε δικαιώματα”

Συνέντευξη τύπου με θέμα «Φυλακές: Ούτε ασφάλεια, ούτε δικαιώματα» πραγματοποίησε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:

Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, με το βασανισμό μέχρι θανάτου κρατουμένου από κρατικά όργανα, ο οποίος ήρθε ως «επιβολή ποινής» για τη βίαιη δολοφονία σωφρονιστικού υπαλλήλου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι ήδη, στις ελληνικές φυλακές, δεν υπάρχουν ούτε δικαιώματα ούτε το σύστοιχό τους, δηλαδή η ασφάλεια. Η φυλακή εξαθλιώνει ή/και εξαγριώνει τόσο τους κρατούμενος όσο και τους  φύλακές τους. Η επίταση αυτών των συνεπειών δια των φυλακών ασφαλείας συνιστά μια οριστική μετάβαση από το μοντέλο του σωφρονισμού στο μοντέλο της απόλυτης εξάλειψης, αν όχι μιας ακραίας εκδικητικής λογικής. 

Οι ελληνικές φυλακές εδώ και καιρό αποτελούν ένα ιδιότυπο πείραμα: αποτυπώνουν τη σταθερή και αμετακίνητη πρακτική της Πολιτείας να διατηρεί ένα χώρο πέρα και έξω από κάθε έννοια δικαιώματος και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να αλλάξει το παράδειγμα των φυλακών: να αλλάξει προς μία κατεύθυνση διεύρυνσης των δικαιωμάτων των κρατουμένων, επέκτασης του θεσμού της ημιελεύθερης διαβίωσης, περιορισμού του εξαιρετικά επαχθούς μέτρου της προσωρινής κράτησης και βεβαίως ουσιαστικής αποσυμφόρησης των φυλακών, όχι μέσα από προσωρινά και ευκαιριακά μέτρα που κάνουν το κράτος να μοιάζει με μεγαλόψυχο ηγεμόνα, αλλά με έναν εξορθολογισμό του πλαισίου ποινών, κατάργηση αδικημάτων ελάσσονος απαξίας, κ.ο.κ.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι: Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αντ. Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ εκ μέρους του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μάλλιος, Δ.Ν. δικηγόρος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αφροδίτη Μπαμπάση εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας  για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Την εκδήλωση συντόνισε η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 

 

ατομικά δικαιώματα, κρατούμενοι

Μέλος

Newsletter