Συνέντευξη Τύπου: «Δικαιοσύνη για το έγκλημα στην Πύλο – Ένας χρόνος μετά»

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2024

Την Πέμπτη 13/6/2024 πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, που στοίχισε την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Παρακoλουθήστε τo βίντεο στο YouTube.

53 από τους συνολικά 104 διασωθέντες έχουν καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου και αναμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας της εισαγγελίας του Ναυτοδικείου. Εκπροσωπούνται από τις οργανώσεις: Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το Ναυάγιο της Πύλου, και την Υποστήριξη
Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).

Στη συνέντευξη τύπου της 13/6/24 οι εκπρόσωποι των οργανώσεων παρουσίασαν τις εξελίξεις στην υπόθεση, τονίζοντας ότι μετά από ένα χρόνο η διαδικασία και η διάρκεια της γεννούν προβληματισμούς και ανησυχία.

Σημείωσαν ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας έχουν εξεταστεί 23 τουλάχιστον επιζώντες ως μάρτυρες. Ανέφεραν δε ότι έχουν υποβληθεί στο Ναυτοδικείο Πειραιά
αιτήματα για τη διενέργεια κρίσιμων ανακριτικών πράξεων μεταξύ των οποίων, την εξέταση, από ειδικούς, σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων, όπως των κινητών των διασωθέντων και των μελών του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού Σώματος, την ανάσυρση ή έστω τη φωτογράφιση με βαθυσκάφος του βυθισμένου αλιευτικού σκάφους, την εξέταση των καταγραφικών συστημάτων του λιμενικού σκάφους και την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης σε μία σειρά από επίδικα ζητήματα. Σημείωσαν ότι τα δύο πρώτα αιτήματα παραμένουν αναπάντητα, ως προς δε τα καταγραφικά συστήματα του λιμενικού σκάφους (VDR), υπήρξε ενημέρωση ότι δεν λειτουργούσαν καν την κρίσιμη περίοδο, ενώ επισκευάστηκαν δύο μήνες μετά το ναυάγιο.

Ως προς δε τα θύματα του ναυαγίου ανέφεραν ότι από τις 84 σορούς που ανασύρθηκαν παραμένουν ακόμη αταυτοποίητοι 8 εξ αυτών, ενώ πλέον αυτών ακόμη άλλοι 10 σοροί παραμένουν άταφοι, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων ταφής από τις οικογένειές τους και ζήτησαν την κάλυψη του σχετικού κόστους από το
Ελληνικό Δημόσιο.

Σημείωσαν δε τέλος ότι πολλοί εκ των επιζώντων που βρίσκονται στη χώρα, παραμένουν σε εκκρεμότητα ως προς την τακτοποίηση της παραμονής τους, καθώς
τα αιτήματα ασύλου τους εκκρεμούν, ενώ δεν έχει κινηθεί η οποιαδήποτε διαδικασία χορήγησης καθεστώτος παραμονής ως θύματα/ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών πράξεων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Οι συμμετέχουσες δήλωσαν:

Ιωάννα Κούρτοβικ:
«Ενώ η Ευρώπη πανηγυρίζει τις υπογραφές στο νέο Σύμφωνο και απεργάζεται νέα σχέδια αποτροπής και τιμωρίας για όσους τολμούν να διεκδικούν κάποια ψίχουλα από την ευημερία της, χιλιάδες άνθρωποι πνίγονται στα περάσματα που εξακολουθούν να είναι τόποι μαρτυρίου. Η τραγωδία της Πύλου μας λέει για μια φορά ακόμη ότι δολοφονούν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι πρακτικές της εφαρμογής τους.»

Ελένη Σπαθανά:
«Το ναυάγιο της Πύλου δεν είναι ένα τραγικό «δυστύχημα», είναι ένα έγκλημα και δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Είναι ένα χρονικό πολλών προαναγγελθέντων θανάτων, ένα έγκλημα που διαπράχθηκε σε διάρκεια 15 ωρών, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων των ελληνικών λιμενικών αρχών, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τη μη ενεργοποίηση της οφειλόμενης επιχείρησης διάσωσης -εν γνώσει και του FRONTEX- και την κατάφωρη παραβίαση όλων των κανόνων διεθνούς και εθνικού δικαίου που διέπουν τη διάσωση στη θάλασσα και την προστασία κάθε ανθρώπινης ζωής.»

Μαρία Παπαμηνά:
«Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση του Φαρμακονησίου και για το λόγο ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν είχαν διεξάγει υπεύθυνη και αποτελεσματική έρευνα. Απαιτούμε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές την πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση του μεγαλύτερου θανατηφόρου ναυαγίου στη Μεσόγειο των τελευταίων ετών. Για άλλη μία φορά οι νεκροί ζητούν δικαίωση.»

Αικατερίνη Πουρναρά:
«Έναν χρόνο μετά το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο, η τραγωδία της Πύλου παραμένει μια έκκληση για δικαιοσύνη. Οι εκατοντάδες νεκροί και οι συγγενείς τους ζητούν απαντήσεις και απόδοση ευθυνών.Η μήνυση που κατέθεσαν στο Ναυτοδικείο Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 2023 οι επιζώντες στοχεύει στην αναζήτηση της αλήθειας με αίτημα τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών για τις πράξεις και παραλείψεις των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Οι έγκαιρες προσπάθειες διάσωσης θα είχαν σώζει εκατοντάδες ζωές. Είναι αναγκαίο να αναδειχθεί η αλήθεια και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία»

Δήμητρα Λιναρδάκη
«Ενα χρόνο μετά το έγκλημα της Πύλου θυμίζουμε το χρονολόγιο του ναυαγίου της Πύλου που φωτίζει τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις που αφορούν την έρευνα και τη διάσωση με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων ανοιχτά της Πύλου. Από την πρώτη ενημέρωση μέχρι την ανατροπή και βύθιση του αλιευτικού σκάφους περνάνε 15 ώρες κατά τη διάρκεια των οποίων θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης , αλλά δεν ξεκίνησε. Το αίτημα των επιζώντων και των συγγενών των νεκρών και των αγνοούμενων για δικαίωση και δικαιοσύνη παραμένει το ζητούμενο, γιατί για εμάς οι ζωές των ανθρώπων μετράνε και η προστασία τους δεν χωράει διακρίσεις!»

Την συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος και πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video από την συνέντευξη Τύπου στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.youtube.com/watch?v=Wlkjhsw4d5w

Ευχαριστούμε θερμά το Omnia TV για την οργάνωση και την φιλοξενία της
διαδικτυακής μετάδοσης.

Οι οργανώσεις:
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ)
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου
Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)

 

Παρακoλουθήστε τo βίντεο στο YouTube.

Μέλος

Newsletter