Περί λαθραίων
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει τον έντονη ανησυχία της για την διάχυση στο δημόσιο λόγο ακραίου ξενοφοβικού λόγου αναφορικά με τους Σύρους και άλλους πρόσφυγες που αποκρύπτει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόσφυγες, φορείς δικαιωμάτων και αντίστοιχων υποχρεώσεων των κρατών. Οι υποχρεώσεις αυτές συνοικοδομούν το δικαιοκρατικό μας κεκτημένο, αν μη τι άλλο. Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες πνίγονται στη Μεσόγειο, με τελευταία την τραγική περίπτωση του μικρού Αϊλάν, η επιλογή να απευθύνεται κανείς στο δημόσιο λόγο με τον πιο μειωτικό τρόπο για μετανάστες και πρόσφυγες αντιμετωπίζοντάς τους σαν αντικείμενα υπονομεύει την ποιότητα της πολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας μας.
Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε και εφημερίδες, έντυπες και ηλεκτρονικές, καθώς και τηλεοπτικά μέσα την υπέρμετρη προβολή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά τα οποία δέχονται τα μεγάλα ρεύματα μεταναστευτικής ροής. Υπερτονίζουν τα επεισόδια στα λιμάνια των νησιών, τα προβλήματα διαβίωσης και υγιεινής των προσφύγων, αναφέρονται σε πλήγματα κατά του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας, προβάλλουν δηλώσεις «αγανακτισμένων» πολιτών και συγκεντρώσεις όπου αποδοκιμάζουν πολιτικούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι τίτλοι που περιλαμβάνουν τις λέξεις ‘χάος’, ‘κίνδυνος’, ‘εκτός ελέγχου’, ‘ένταση’ κλπ, εμφανίζονται καθημερινά στα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών, στις ενημερωτικές εκπομπές και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, διαμορφώνοντας μια συγκαλυμμένη ξενοφοβική ρητορική κι ένα ρατσιστικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία.
Παράλληλα, ο ξενοφοβικός λόγος χαρακτηρίζει τις δηλώσεις δημοτικών αρχόντων καθώς και πολιτικών που τοποθετούν το μεταναστευτικό ψηλά στην προεκλογική ατζέντα και στοχεύουν στη συντηρητική εκλογική πελατεία. Δηλώσεις όπως «απόβαση Τζιχαντιστών στα ελληνικά νησιά» από βουλευτή δημοκρατικού κόμματος συνυπάρχουν με τις δηλώσεις του Κασιδιάρη ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα για να μη γίνει η Ελλάδα Πακιστάν. Τη στιγμή που οι χώρες της ΕΕ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν αρχίσει να ακολουθούν μια ρεαλιστική πολιτική για τη χορήγηση ασύλου, να οργανώνουν κινήσεις πολιτών με τη συμμετοχή ακόμα και πρωθυπουργών υπέρ της φιλοξενίας των προσφύγων και να αντιδρούν έντονα στην ξενοφοβία, στην ‘Ελλάδα θεωρούμε τους πρόσφυγες ανεπιθύμητους περαστικούς και επιβάλλουμε την τάξη στα λιμάνια με τη βια των ΜΑΤ και των λιμενικών. Φωτεινή εξαίρεση η μοναδική δημιουργία του ανοικτού κέντρου φιλοξενίας στο Δήμο της Αθήνας.
Η Ένωση μας έχει αναφερθεί στο δυσεπίλυτο πρόβλημα της μετανάστευσης με πρόσφατη ανακοίνωσή της, αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η καλλιέργεια του ηθικού πανικού για τον ‘Άλλο’, τον ξένο, τον διαφορετικό, ιδίως όταν συνδέεται με την ισλαμική απειλή, όπως έπραξε πρόσφατα ο Ούγγρος πρωθυπουργός, μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω. Δεν πρέπει να αφήσουμε το δηλητήριο αυτό να εισχωρήσει ‘λαθραία’ στη κοινωνία μας.