Πανεπιστημιακό άσυλο για Τρεις Ιεράρχες ή για δεκάδες φοιτητών;
Σχολιάζοντας τη διαμαρτυρία φοιτητών στο ναό των Τριών Ιεραρχών της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, ο Υφυπουργός Παιδείας φέρεται να δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να παρεμποδίζονται οι θρησκευτικές ελευθερίες και ιδιαίτερα μια τέτοια ημέρα να απαγορεύεται η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων – δεν είναι δυνατόν στο όνομα της υπεράσπισης της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών να καταπατάται η θεμελιωδέστερη ελευθερία της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων».
Ωστόσο, τη θρησκευτική ελευθερία των πολιτών παραβιάζει ακριβώς η τέλεση θρησκευτικών τελετών με μέριμνα πολιτειακών φορέων. Στους χώρους του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ιδίως των πανεπιστημίων, δεν είναι θεμιτό να τελείται καμμιά θρησκευτική τελετή, από κανένα θρησκευτικό δόγμα, διαφορετικά πλήττεται η ουδετερότητα που οφείλει το κράτος να διατηρεί έναντι όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων. Η ελευθερία άσκησης θρησκευτικής λατρείας δεν συμπεριλαμβάνει την επίσημη συμμετοχή του κράτους σε αντίστοιχες τελετές, αντίθετα μάλιστα το κράτος οφείλει δια της αποχής του να εξασφαλίζει συνθήκες ισότητας και προστασίας της ιδιωτικότητας κατά την άσκηση του θεμελιώδους αυτού δικαιώματος.
Ενώ δεν προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών με τις οποίες καλεί τους φοιτητές να «μετανοήσουν», είναι πράγματι απαράδεκτο να δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός ότι η θρησκευτική ελευθερία προσβάλλεται από τις διαμαρτυρίες των φοιτητών και όχι από την τέλεση θρησκευτικών τελετών εντός πανεπιστημιακού χώρου και με ευθύνη ακαδημαϊκών οργάνων. Όσον αφορά δε τη δήλωση του Πρύτανη του Πολυτεχνείου ότι «λυπάται», λυπούμεθα και εμείς για το γεγονός ότι ο ίδιος, αντί να υπερασπισθεί το άνοιγμα του πανεπιστημίου στην κριτική σκέψη και την αυτονόητη ανεξαρτησία του από την εκκλησία, εξομοιώνει μιάν ειρηνική διαμαρτυρία με πράξη βίας και υπερασπίζεται το δικαίωμα της εκκλησίας να πραγματοποιεί τελετές εντός των πανεπιστημίων.