Εκδήλωση με θέμα: «Ο Θεός δεν έχει ανάγκη εισαγγελέα»

Με αφορμή την πρόσφατη ποινική δίωξη για βλασφημία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διοργανώνει δημόσια συζήτηση με θέμα

Ο Θεός δεν έχει ανάγκη εισαγγελέα 

Η Ένωσή μας σε παλιότερη πρότασή της το 2005 σχετικά με μια νέα διευθέτηση των σχέσεων κράτους και εκκλησίας έχει τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης του αδικήματος της βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων από τον Ποινικό Κώδικα, το οποίο αποτελεί ένα κραυγαλέο νομικό αναχρονισμό.  Η πρόσφατη ποινική δίωξη εναντίον συντελεστών της θεατρικής παράστασης Corpus Christi και του δημιουργού της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Γέροντας Παστιτσίος», επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα. 

Στην εκδήλωση θα προβληθεί αρχείο εικαστικής λογοκρισίας για έργα που έχουν διωχθεί ως βλάσφημα στην Ελλάδα από το 1950 ως σήμερα. Εισηγούνται:

  • Η Κλειώ Παπαπαντολέων και Βαγγέλης Μάλλιος ? νομικοί, μέλη του δ.σ. της Ένωσης, με θέμα: «Σάτιρα και βλασφημία: οι περιπέτειες ενός δικαιώματος».
  • Ο Μιχάλης Τσαπόγας, νομικός, μέλος της Ένωσης και ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη με θέμα: «Οι παραδοσιακές συνταγές της μισαλλοδοξίας».
  • Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, φιλόλογος ? συγγραφέας με θέμα:  «Ποιον προστατεύουν τελικά οι νόμοι κατά της βλασφημίας;» .
  • Ο Γιάννης Ζιώγας ? επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: «Καταγράφοντας το απαγορευμένο:  όψεις εικαστικής λογοκρισίας στη σύγχρονη Ελλάδα».
  • Ο Στρατής Μπουρνάζος ? ιστορικός, επιμελητής της ενθέτου Ενθέματα της Κυριακάτικης Αυγής με θέμα: «Πτυχές   corpus   Christi & παστιτσίου»
  • Ο Φίλιππος Λοΐζος, δημιουργός και διαχειριστής της σελίδας  «Γέροντας Παστίτσιος» , και ο Λαέρτης Βασιλείου, σκηνοθέτης του Corpus Christi, με θέμα: «Βιώνοντας τη λογοκρισία».

Συντονίζει ο αντιπρόεδρος του δ.σ. της Ένωσης, Δημήτρης Χριστόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Δρακοπούλου» στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών την Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 στις 18.30.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 

σχέσεις κράτους-εκκλησίας

Μέλος

Newsletter