Οι δικαστές δεν είναι υπεράνω κριτικής

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την έκπληξη και την αντίθεσή της με την μήνυση για εξύβριση και δυσφήμηση που κατέθεσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Β. Θάνου κατά του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, κ. Στ. Τσακυράκη. Αφορμή για την εν λόγω μήνυση ήταν ένα επικριτικό σχόλιο του τελευταίου για επιστολή που απέστειλε η κ. Β. Θάνου, με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασφαλώς ένα δημόσιο πρόσωπο δικαιούται προστασίας της υπόληψής του, καθώς και δικαιούται να εκφράζει δημόσια την άποψή του.

Εντούτοις, τα δημόσια πρόσωπα, και μάλιστα αυτά που ασκούν εξουσία, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως ανεκτικά στη δημόσια κριτική, όταν αυτή αφορά είτε την άσκηση των καθηκόντων τους είτε, όπως εν προκειμένω, γνώμη που τα ίδια διατύπωσαν με επίκληση της ιδιότητάς τους.
Και τούτο, ακόμα και όταν η εν λόγω κριτική είναι οξεία ή ακόμα και ακραία. Όπως, άλλωστε έχει παγίως κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια δημοκρατική κοινωνία, οι ιδιώτες έχουν δικαίωμα να σχολιάζουν και να ασκούν κριτική τόσο στην απονομή της δικαιοσύνης όσο και στους λειτουργούς της. Με άλλα λόγια, και οι δικαστικοί λειτουργοί, ακόμα και οι ανώτατοι, υπόκεινται σε δημόσια κριτική και έλεγχο.

 

δικαιοσύνη

Μέλος

Newsletter