Με τα όπλα δεν παίζουμε

Το περιστατικό της 24ης Φεβρουαρίου, με τον ειδικό φρουρό στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων γεγονότων, που προβληματίζουν ως προς την ικανότητα μελών των σωμάτων ασφαλείας να συμβάλλουν στην τήρηση της τάξης και της κοινωνικής ειρήνης. Ειδικός φρουρός εκτός υπηρεσίας, αλλά χρησιμοποιώντας το υπηρεσιακό όπλο, εμπλέκεται σε περιστατικό που εκθέτει πολίτες και τον ίδιο σε κίνδυνο, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, καθώς στις αρχές του Φεβρουαρίου υπήρξε το αιματηρό γεγονός με τον τραυματισμό δυο ειδικών φρουρών και την αφαίρεση οπλισμού σε νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι.

Η αποκάλυψη για την προσκόμιση πλαστών βεβαιώσεων ποινικών μητρώων στον πρόσφατο διαγωνισμό για την πρόσληψη των ειδικών φρουρών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιτυχόντες, μετά από εκπαίδευση ολίγων μηνών, ανέλαβαν ήδη ένοπλη υπηρεσία, δημιουργούν ευλόγως σοβαρό προβληματισμό. Προβληματισμό που επιτείνει η επίκληση από συνδικαλιστή των ειδικών φρουρών της απειρίας και του νεαρού της ηλικίας, ως την αιτία για την απαράδεκτη χρήση του οπλισμού σε συμβάντα εκτός υπηρεσίας. Επισημαίνεται, ως επιπλέον ένδειξη για τη σοβαρότητα της κατάστασης, ότι τα έτη 2017-2018 εξετάστηκαν ψυχολογικά από την υπηρεσία 30.000 αστυνομικοί και αφαιρέθηκαν 700 όπλα.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καλεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσει ένα τέλος στην προσπάθεια συγκάλυψης τέτοιων περιστατικών και να εστιάσει σε αξιόπιστες διαδικασίες επιλογής, στην καλύτερη εκπαίδευση και την ψυχολογική υποστήριξη και έλεγχο των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μέλος

Newsletter