το πανεπιστημιακό campus του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά

Κακούργημα η κοσμία διαγωγή των φοιτητών;

Ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα δημιουργεί το να εξετάζονται για κακουργήματα, που επισύρουν βαρύτατες ποινές, φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της ίδιας της Υπουργού Παιδείας.

Επισημαίνεται ότι οι υπό ποινική διερεύνηση φοιτητές/τριες είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και οι συμπεριφορές, για τις οποίες ελέγχονται, συνέβησαν στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας στο γραφείο του Κοσμήτορα της Σχολής. Κανείς – και λιγότερο από κάθε άλλον η ΕλΕΔΑ- δεν ισχυρίζεται ότι οι νόμοι της πολιτείας τάχα δεν ισχύουν στα Πανεπιστήμια ή ότι δήθεν οι φοιτητές/τριες θα πρέπει να απολαμβάνουν κάποιας ειδικής αντιμετώπισης για τις τυχόν επιλήψιμες συμπεριφορές τους.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο συμβάν εγείρει κατ’ αρχάς σοβαρά ζητήματα αναλογικής ποινικής μεταχείρισης, καθώς είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατία να εξομοιώνονται οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τα θεσμικά όργανα συλλογικών φορέων με συμπεριφορές όπως αυτά της αρπαγής, της διακράτησης ομήρων για λύτρα ή της απαγωγής γυναικών προς έκδοση. Αφ’ ετέρου όμως η πρωτοβουλία της Υπουργού και η ρητορική με την οποία επενδύεται δημιουργεί την εντύπωση ότι αποβλέπει πρωτίστως στον γενικοπροληπτικό “σωφρονισμό” του φοιτητικού σώματος και στοχεύει στην πολιτική και επικοινωνιακή μάλλον εκμετάλλευση, με συγκεκριμένη ατζέντα, των προβλημάτων των πανεπιστημίων, παρά στην επίλυσή τους.

Η ΕλΕΔΑ αντιτίθεται αμετακίνητα σε κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών στο Πανεπιστήμιο, απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται, πολλώ δε μάλλον αν χρησιμοποιεί ως όχημά της τη βία. Δεν είμαστε σε θέση, ούτε είναι έργο μας, να διακριβώσουμε τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης. Θεωρούμε όμως υποχρέωσή μας να καταδικάσουμε την αδόκητη πρωτοβουλία του Υπουργείου να παρακάμψει τις Πανεπιστημιακές Αρχές, που είναι κατεξοχήν αρμόδιες να σταθμίσουν την σοβαρότητα του συμβάντος στο πλαίσιο της ομαλής λειτουργίας της ακαδημαϊκής ζωής, μόνο και μόνο για να εδραιώσει τη πεποίθηση ότι τα σημερινά πανεπιστήμια είναι άντρα ανομίας, η καταπολέμηση της οποίας ανήκει στην αστυνομία και τα ποινικά δικαστήρια. 

 

Φωτογραφία: tuc.gr

Μέλος

Newsletter