Καταγγελία για τη στάση της αστυνομίας στην Ηγουμενίτσα

Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα πορεία διαμαρτυρίας για της συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών αλλά και τα αυξανόμενα κρούσματα ρατσιστικής και αστυνομικής βίας στην πόλη σε βάρος τους με την συμμετοχή φορέων και οργανώσεων από την περιοχή και όλη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της ειρηνικής πορείας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 500 άτομα, οι 7 (!) διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν επιστρατευθεί για την επιτήρηση της πορείας προχώρησαν απρόκλητα σε εκτεταμένη χρήση χημικών και βίας σε βάρος των διαδηλωτών, προκαλώντας μάλιστα και τον σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 6 ατόμων. Η ένταση και έκταση της βίας ήταν τέτοια που προκάλεσε την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι  συμπαραστάθηκαν στους διαδηλωτές.

Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αγανάκτησή μας διότι η αστυνομική δύναμη απρόκλητα χρησιμοποίησε δακρυγόνα και βία για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να ασκήσουν το συνταγματικό δικαίωμά τους στη συνάθροιση. Δεν είναι τυχαίο ότι μία μέρα νωρίτερα είχαμε γίνει οι ίδιοι μάρτυρες παρόμοιας προσβλητικής για τον νομικό μας πολιτισμό πρακτικής από την πλευρά των αστυνομικών αρχών στη Θεσσαλονίκη.

Το διοικητικό συμβούλιο

 

φωτογραφία: Surian Soosay

 

αστυνομική βία

Μέλος

Newsletter