“Η Προστασία του πολίτη” – το πιο σύντομο ανέκδοτο

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει παρέμβει δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο διάλογο με ανακοινώσειςεκθέσειςεκδηλώσεις, ακόμη και μέσω επιστολών στην πολιτική της ηγεσία για την αυθαίρετη και βίαιη συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι στου πολίτες.

Μόλις προ δύο εβδομάδων, αναγκαστήκαμε να επισημάνουμε την απολύτως αδικαιολόγητη χρήση όπλου από αστυνομικό στη Ροδόπη που κατέληξε στον τραγικό θάνατο καταδιωκομένου.  Τις τελευταίες ημέρες δυο ακόμη σοβαρά περιστατικά, που κατέγραψαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έρχονται να προστεθούν στο πολλαπλώς βεβαρημένο “ποινικό μητρώο” της Ελληνικής Αστυνομίας:

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η μεγάλη γιορτή του 7ου Αυτοοργανωμένου Pride στην Θεσσαλονίκη στους υπαίθριους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διακόπηκε βίαια από έφοδο των ΜΑΤ κατόπιν επίθεσης που φέρονται να δέχτηκαν από άγνωστα άτομα ενώ φρουρούσαν την – γνωστή – ακόμη υπό κατασκευή βιβλιοθήκη. Σε απομίμηση της παράνομης και επικίνδυνης διάλυσης συναυλίας του Θ. Παπακωνσταντίνου τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον χώρο της γιορτής κάνοντας αδιάκριτη χρήση βίας και αλόγιστη ρίψη χημικών κατά των εκατοντάδων θεατών που επιχειρούσαν πανικόβλητοι να γλυτώσουν.

Σχεδόν ταυτόχρονα, τις πρωινές ώρες της Κυριακής, 55χρονος Γερμανός υπήκοος, ο οποίος, σύμφωνα με τα μέσα,  βρισκόταν στο ΑΤ Ομονοίας υπό προστατευτική φύλαξη λόγω μέθης, κατέληξε νεκρός, έπειτα από την πτώση του από τον δεύτερο όροφο, με την αστυνομία να κάνει λόγο για αυτοκτονία. Παραμένει, βέβαια, απορίας άξιο πώς ο 55χρονος δεν εμποδίστηκε από τους αστυνομικούς που ήταν επιφορτισμένοι με την (προστατευτική) φύλαξή του. 

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, παρά τις όποιες αντιδράσεις, δε θα σταματήσει να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα της Ελληνικής Αστυνομίας, αντίθετα σκοπεύει να αναβαθμίσει περαιτέρω τη δράση της. Και αυτό γιατί και τα δύο αυτά περιστατικά που συνέβησαν με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους, στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, εικονογραφούν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη διαπίστωσή μας ότι, μέσα στις σημερινές περιστάσεις απουσίας πραγματικής λογοδοσίας και επαγγελματισμού, οι αυθαίρετες συμπεριφορές των αστυνομικών οργάνων έχουν προσλάβει συστηματική πλέον μορφή, ώστε αντί η δράση της Ελληνικής Αστυνομίας να συμβάλλει στην εδραίωση της ασφάλειας των δικαιωμάτων των πολιτών, έχει αντίθετα μετατραπεί σε μια από τις κύριες πηγές διακινδύνευσής τους, με μοιραίες ενίοτε συνέπειες. 

 

Μέλος

Newsletter