Η αστυνομία οφείλει να λογοδοτεί (Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011, 18:00, Ε.Σ.Η.Ε.Α.)

Την τελευταία περίοδο, παράλληλα με τις εντεινόμενες κοινωνικές  αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών παρατηρείται σαφής έξαρση και γενίκευση της αστυνομικής βίας. Έτσι, από τις καταγγελίες των προηγούμενων ετών για ξυλοδαρμούς και κακομεταχείριση μεταναστών και «συνήθων υπόπτων», βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι και με γενικευμένη χρήση βίας που στρέφεται κατά απροσδιόριστου αριθμού προσώπων που διαδηλώνουν. Οι καταγγελίες για ανεξέλεγκτη χρήση βίας και χημικών και για υπόγειες διαδρομές μεταξύ μελών των σωμάτων ασφαλείας και ομάδων με παρακρατικά χαρακτηριστικά έχουν συχνά σύμμαχο τον αδιάψευστο δημοσιογραφικό φακό. 

Η ανοχή και η ατιμωρησία για υποθέσεις αστυνομικής βίας αφενός μεν την καθιστούν αχαλίνωτη, αφετέρου δε παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Το πρόβλημα της αστυνομικής ατιμωρησίας δεν είναι νέο, αλλά ενδημικό και πολλάκις διαπιστωμένο τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επί των ημερών μας, όμως, όσο η κοινωνική διαμαρτυρία εντείνεται, η αστυνομική βία αποκτά χαρακτηριστικά ανεξέλεγκτα και μαζικά. Το ότι η βία στις διαδηλώσεις εντείνεται δεν μπορεί να είναι πρόσχημα για την αστυνομική βία. Και τούτο, διότι η αστυνομία δεν είναι μια αντίπαλη συμμορία, αλλά μηχανισμός της συντεταγμένης Πολιτείας που οφείλει να λογοδοτεί για τις πράξεις του. 

Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει των εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων του επόμενου διαστήματος, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011 στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20), στις 18:00. Θα μιλήσουν:

  1. Πάνος Παπανικολάου (Ιατρός, Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά),
  2. Όλγα Κοσμοπούλου (Ιατρός, Μέλος της ΕΓ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας),
  3. Μάριος Λώλος (Φωτορεπόρτερ, Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας),
  4. Γιώργος Καραβοκύρης (Δικηγόρος, Μέλος του ΔΣ της  ΕΕΔΑ), 
  5. Βαγγέλης Μάλλιος (Δικηγόρος, Μέλος του ΔΣ της ΕΕΔΑ).

 

αστυνομική βία, αυθαιρεσία

Μέλος

Newsletter