Η αγωγή του κ. Καμμένου και η ελευθερία του τύπου

Δελτίο Τύπου

Με αφορμή την αγωγή που κατέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένος κατά του δημοσιογράφου κ. Α. Πετρουλάκη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την ολοένα αυξανόμενη τάση των πολιτικών να καταφεύγουν σε αγωγές και μάλιστα να ζητούν εξοντωτικά χρηματικά ποσά, προκειμένου να αντιδράσουν στην πολιτική κριτική που τους ασκείται και η οποία δεν τους είναι αρεστή.

Τα δημόσια πρόσωπα, και μάλιστα αυτά που ασκούν εξουσία, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως ανεκτικά στη δημόσια κριτική, ακόμα και στην πιο οξεία ή και ακραία. Και τούτο, διότι τα όρια της ανεκτής κριτικής είναι ευρύτερα για έναν πολιτικό που δρα με τη δημόσια ιδιότητά του, παρά για έναν απλό ιδιώτη. Ο πολιτικός, αναπότρεπτα και ενσυνείδητα εκθέτει τον εαυτό του σε αυστηρό έλεγχο κάθε λέξης και κάθε πράξης του από τον Τύπο και το ευρύ κοινό. θα πρέπει, ως εκ τούτου, να επιδεικνύει περισσότερη ανοχή, ιδίως όταν κάνει ο ίδιος δημόσιες δηλώσεις, που είναι επιδεκτικές κριτικής. Ασφαλώς και δικαιούται προστασίας της υπόληψής του, ακόμη και όταν δρα ως δημόσιο πρόσωπο. Αλλά η προστασία αυτή θα πρέπει να σταθμίζεται με το δημόσιο συμφέρον της ανοιχτής συζήτησης των πολιτικών θεμάτων. Άλλωστε, τα δημόσια πρόσωπα έχουν πολλά μέσα στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν την οξεία κριτική και η προσφυγή στα δικαστήρια για τις περιπτώσεις αυτές, ιδίως μάλιστα όταν συνοδεύεται με την απειλή εξωφρενικά υψηλών ποσών αποζημίωσης, αφενός μεν θίγει την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, αφετέρου δε πλήττει την ανεξαρτησία του τύπου.

Η δικαστική απειλή, αποτέλεσμα του «τυποκτόνου» νόμου 1178/81 δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή ως μέσο εκφοβισμού ή αποτροπής της κριτικής.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη

 

δίκαιο, δικαιοσύνη

Μέλος

Newsletter