Η έκνομη βία της έννομης βίας

Στις 15 Νοεμβρίου 2011 ο Μάριος Λώλος συμμετείχε σε συνέδριο της Ένωσής μας με θέμα αστυνομική βία και ατιμωρησία. Στην ομιλία του είχε κάνει λόγο για τη βία που συχνά δέχονται οι φωτορεπόρτερ από τα ΜΑΤ κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδικάζει για πολλοστή φορά τη συστηματική χρήση υπέρμετρης βίας από την αστυνομία, η οποία δεν είναι απλώς δυσανάλογη αλλά ευθέως παράνομη, καθώς τα όργανα της διαπράττουν σωρεία σοβαρότατων ποινικών αδικημάτων σε βάρος του σώματος και της υγείας πολιτών και εργαζόμενων στον Τύπο. Η περίπτωση του Προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριου Λώλου, ο οποίος υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από χτύπημα με γκλομπ, δεν είναι ένα «μεμονωμένο περιστατικό» και δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι το τελευταίο. Η ατιμωρησία και οι αρχειοθετημένες ΕΔΕ έρχονται να το επαληθεύσουν. Η θεσμική ανοχή που επιδεικνύει το κράτος, συμπεριλαμβανομένης και της δικαστικής εξουσίας, απέναντι στις συστηματικά έκνομες αυτές συμπεριφορές, οι οποίες θέτουν σε διακινδύνευση τη ζωή πολιτών και ευθέως βλάπτουν την υγεία τους, είναι άκρως προβληματική σε ένα κράτος δικαίου.

Επισημαίνουμε ότι τα αστυνομικά όργανα δεν εξαιρούνται από το αυτόφωρο και ως εκ τούτου όφειλαν οι συνάδελφοί τους να τους έχουν συλλάβει τη στιγμή τέλεσης της πράξης, καθώς εικάζουμε ότι η συναδελφική αλληλεγγύη δεν καλύπτει πλημμελήματα και κακουργήματα. Η παράλειψη συνεπώς αυτή, δε συνιστά απλώς παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας κατά το διοικητικό δίκαιο. Συνιστά, επιπλέον, τα αδικήματα της κακουργηματικής κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος. Επισημαίνουμε επίσης ότι τα αδικήματα αυτά είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενα, το δε οπτικοακουστικό υλικό στη διάθεσή του οποιουδήποτε ?αφού κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο- άρα και στη διάθεση των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, οι οποίες οφείλουν επιτέλους να πράξουν τα δέοντα.

Η κατάσταση με την αστυνομία -τόσο ως προς την άσκηση βίας όσο και ως προς την ατιμωρησία- έχει φτάσει σε οριακά σημεία και θέτει ευθέως ζήτημα δημοκρατικότητας του σώματος και υπακοής του στις αρχές της νομιμότητας και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Σε συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, οποιοδήποτε έλλειμμα σε αυτούς τους τομείς εγκυμονεί κινδύνους μείζονος εκτροπής. Σε περίπτωση συνεπώς που οι συμπεριφορές αυτές δεν αντανακλούν πολιτική βούληση, τίθεται σοβαρότατο θέμα αδυναμίας ελέγχου και ακραίας αναποτελεσματικότητας της ηγεσίας του Υπουργείου.

ΥΓ. Πληροφορούμαστε ότι για την επίθεση σε βάρος του Μ. Λώλου διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Εμείς το μόνο που ευχόμαστε είναι να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα ?κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα για παρόμοια υπόθεση- και να μην αρχειοθετηθεί ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι δράστες δεν είναι άγνωστοι, είναι διοικητικά όργανα σε εντεταλμένη υπηρεσία, υπάγονται σε ιεραρχική δομή και οι διμοιρίες τους έχουν επικεφαλής.

 

φωτογραφία: Davidlohr Bueso

 

αστυνομική βία, αυθαιρεσία

Μέλος

Newsletter