Η Κοινωνική Επανένταξη Ξεκινάει από τη Φυλακή – Κύκλος συζητήσεων για τα δικαιώματα κρατουμένων από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 18:30, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), σας προσκαλεί σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Η κοινωνική επανένταξη ξεκινάει από τη φυλακή – Πως διασφαλίζονται τα δικαιώματα κρατουμένων και αποφυλακισμένων και ποιες οι υποχρεώσεις της Πολιτείας;»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο κανάλι της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο YouTube. 

Θα μιλήσουν οι:

Χρήστος Λαμπάκης – Δικηγόρος, ΔΝ Ποινικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ
Νίκος Αρμένης – Διευθυντής Εκπαιδευτικών Μονάδων ΚΚΓΕΘ
Στέλλα Μπατζάκα – Εργαζόμενη στους «Νέους Ορίζοντες», Κοιν.Σε.Π. Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων
Μαρία Βουτσίνου – Δικηγόρος, Ειδική Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη

– Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κατερίνα Πουρναρά, Δικηγόρος, Μέλος ΔΣ της ΕλΕΔΑ.

– Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της ΕλΕΔΑ, Ανδρέας Τάκης, Δικηγόρος, Επίκουρος Καθηγητής στο Νομικό Τμήμα του ΑΠΘ.

Η συζήτηση αυτή είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο πλαίσιο του Κύκλου Συζητήσεων για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 2022 με τίτλο: «Η έκτιση των ποινικών κυρώσεων σήμερα: Δικαιώματα κρατουμένων, στόχοι και αστοχίες του εγκλεισμού και προοπτική των εναλλακτικών μέτρων στην Ελλάδα». Το βίντεο της εκδήλωσης μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας ώστε να αμβλύνονται οι δυσμενείς συνέπειες της στέρησης της ελευθερίας και να διασφαλίζεται ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στο πλαίσιο αυτό ήδη από τη διάρκεια της κράτησης θα πρέπει να προωθούνται τα κατ’ εξοχήν εργαλεία επανένταξης των κρατουμένων, ήτοι η εκπαίδευσή και η επαγγελματική κατάρτιση και ταυτόχρονα να υποστηρίζεται το δικαίωμα επικοινωνίας με την οικογένεια και την κοινωνία.

Σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με θέμα: «Κοινωνική Επανένταξη των Κρατουμένων: Πώς εκδηλώνεται η μέριμνα της Πολιτείας για την προσαρμογή τους στο κοινωνικό τους περιβάλλον και την επαγγελματική τους αποκατάσταση;» η οποία δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2022, παρατηρήθηκαν σημαντικές παραλείψεις κατά το στρατηγικό σχεδιασμό του σωφρονιστικού συστήματος που αφορούσαν, τόσο τους στόχους και τον σχεδιασμό των δράσεων επανένταξης, όσο και την ενημέρωση και πρόσβαση των κρατουμένων στις ανωτέρω δράσεις.

Η ΕλΕΔΑ παρακολουθεί διαχρονικά τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των κρατουμένων και διατηρεί έντονους προβληματισμούς τόσο για τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές, όσο και για τη μετασωφρονιστική μέριμνα. Στο πλαίσιο αυτό, μετά το πέρας των εκδηλώσεων, θα δημοσιευτούν οι Θέσεις και Προτάσεις της για το Σωφρονιστικό Σύστημα, όπως θα προκύψουν από τον Κύκλο Συζητήσεων.

Μέλος

Newsletter