Εθνική Επιτροπή Κοινωνικού Αποκλεισμού των Μεταναστών

Η Ένωση, έντονα προβληματισμένη για την κατάσταση των δικαιωμάτων των αλλοδαπών συμπολιτών μας, διατυπώνει την αποδοκιμασία της για τον αποκλεισμό κάθε φορέα εκπροσώπησης των μεταναστευτικών κοινοτήτων από τη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών, που ιδρύεται με το υπό συζήτηση μεταναστευτικό νομοσχέδιο.

Την ίδια στιγμή που οι περιοριστικές πολιτικές, η αδράνεια και εσωστρέφεια της διοίκησης αλλά και ο καθημερινός ρατσισμός και αυταρχισμός διαιωνίζουν τη μη αναγνώριση δικαιωμάτων σε βάρος ενός σημαντικού τμήματος της εργατικής δύναμης της χώρας, η Ελλάδα εμφανίζεται να προσχωρεί στις ευρωπαϊκές στρατηγικές ένταξης κατά τρόπο στρεβλό και περιοριστικό. Ένδειξη ξενοφοβικών αντανακλαστικών του νομοθέτη, μια πολυμελής επιτροπή για τους μετανάστες χωρίς τους μετανάστες, με μοναδικό «διαμεσολαβητικό σύνδεσμο» τον επικεφαλής μιας δημόσιας υπηρεσίας. Επί πλέον, αντιλαμβανόμενοι τη μεταναστευτική πολιτική ως αγαθοεργία, οι συντάκτες του νομοσχεδίου εξασφάλισαν θέση μόνο για μια θρησκευτική κοινότητα, την Εκκλησία της Ελλάδος. 

Πέρα από τον εθνοκεντρισμό και τις διαχωριστικές πρακτικές, η ελληνική κοινωνία οφείλει να διακρίνει ότι στους κόλπους της μεγαλώνει μια νέα γενιά, παιδιά ελλήνων και μη, που δικαιούται να ζήσει χωρίς ρατσιστική βία και να προχωρήσει χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς. Με την ελπίδα ότι τα πολιτειακά όργανα θα πρέπει επιτέλους να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, η Ένωση έχει διατυπώσει σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για την ένταξη των μεταναστών και επαναλαμβάνει ότι η μεταναστευτική πολιτική αποτελεί, εν τέλει, ζήτημα θεμελιωδών δικαιωμάτων: κοινωνική ένταξη δεν μπορεί παρά να σημαίνει ισότιμη συμμετοχή.

 

φωτογραφία: BRQ Network

 

μετανάστευση, ρατσισμός

Μέλος

Newsletter