Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα και η ΕΛ.ΑΣ. θεατής στο ίδιο έργο
Την Τρίτη, 5/12, το όνομα μιας ακόμη γυναίκας ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο γυναικοκτονιών στη χώρα μας. Η ζωή μίας 43χρονης γυναίκας αφαιρέθηκε όταν ο 70χρονος σύντροφός της άνοιξε πυρ εναντίον της, σε ένα μάλλον προαναγγελθέν έγκλημα για τον κίνδυνο τέλεσης του οποίου ήταν, για άλλη μια φορά, ενήμερες οι αστυνομικές αρχές. Με αυτόν τον τραγικό τρόπο επιβεβαιώνεται η σταθερή παρουσία της έμφυλης βίας στο οικείο περιβάλλον και η σταθερή, εγκληματική αδυναμία του Κράτους και της αστυνομίας για την αναχαίτισή της.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία της, η 43χρονη είχε υποβάλλει καταγγελία στο Α.Τ. Σαλαμίνας σε βάρος του σημερινού δράστη, μετά από σοβαρό περιστατικό ξυλοδαρμού της από αυτόν. Οι αστυνομικές αρχές, μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό περιστατικό και με προφανή τον κίνδυνο μοιραίας μετεξέλιξής του, εξάντλησαν την κατασταλτική και προληπτική τους παρέμβαση σε παραινέσεις προς το θύμα: συμβούλευσαν απλώς την άτυχη γυναίκα να μην επιστρέψει στην οικία της και, σε περίπτωση που ο άνδρας την πλησιάσει, να κάνει χρήση του panic button, συμβουλές τις οποίες και ακολούθησε. Οι συμβουλές όμως δεν ήταν αρκετές.
Λίγες μέρες μετά, η 43χρονη βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της μητέρας της, με την αστυνομία να δηλώνει κυνικά, δια της εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., ότι «δεν δόθηκε η εικόνα ότι κινδυνεύει τόσο άμεσα η ζωή της γυναίκας. Αυτό για το οποίο ενημερώθηκαν οι αστυνομικοί είναι ότι κινδυνεύει η σωματική της ακεραιότητα». Η ΕΛ.ΑΣ., σε μία απέλπιδα, στρεβλή και προκλητική προσπάθεια ανάκτησης ψηγμάτων της αξιοπιστίας, που έχει προ πολλού απωλέσει, όσον αφορά και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, δεν δίστασε να αφήσει υπόνοιες για ευθύνες του θύματος γιατί «άργησε να προχωρήσει σε καταγγελία της κακοποίησής της και χάθηκε πολύτιμος χρόνος».
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) υπενθυμίζει πως η ΕΛ.ΑΣ. είναι πρωτίστως επιφορτισμένη με την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των πολιτών και όχι με την αναζήτηση, πολλώ δε μάλλον μετάθεση των ευθυνών στο θύμα ή σε οποιονδήποτε άλλο τρίτο (συγγενείς, περίοικοι, κ.ο.κ), όταν η ίδια αποτυγχάνει στην αποστολή της.
Η ΕλΕΔΑ υπογραμμίζει σταθερά την ανάγκη ενίσχυσης των κρατικών δομών υποστήριξης των επιζωσών αλλά και την πιεστική πλέον ανάγκη, κατάρτισης ενός σαφούς και ρεαλιστικού πρωτοκόλλου ενεργειών, με συγκεκριμένη μεθοδολογία και στάδια δράσης των αρμοδίων οργάνων αλλά και τη σύσταση ειδικού επιχειρησιακού οργάνου άμεσης ανταπόκρισης. Η θέσπιση ενός αποτελεσματικού συστήματος επαναξιολόγησης των καταγγελιών, ενός συστήματος εκτίμησης του κινδύνου (risk assessment) είναι σημαντική παράμετρος ενός ολοκληρωμένου πρωτοκόλλου δράσης της ΕΛ.ΑΣ. Προς την ίδια κατεύθυνση προτείνεται η επικαιροποίηση και η πιστή εφαρμογή του εγχειριδίου «Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» (2005) της ΕΛ.ΑΣ.
Περισσότερα για την τοποθέτηση και τις προτάσεις της ΕλΕΔΑ για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας μπορούν να βρεθούν στο αντίστοιχο κείμενο τεκμηρίωσης με τίτλο «Γυναικοκτονία: Έμφυλη Βία και Αφαίρεση της Ζωής στο Οικείο Περιβάλλον» το οποίο, μοιάζει, δυστυχώς, να παραμένει δραματικά επίκαιρο.