Για τον Σαχζάτ Λουκμάν
της Ελένης Τάκου*
«Αυτοί που σκότωσαν χθες, επί τρία χρόνια έκαναν προπόνηση στα κορμιά των μεταναστών που μας τους έφερναν εδώ τραυματισμένους και φωνάζαμε για τις επιθέσεις αυτών των ομάδων», δήλωνε ο επιμελητής του νοσοκομείου της Νίκαιας μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και όμως, οι εκκλήσεις των γιατρών, όπως και πολλών άλλων φορέων, για τα δεκάδες ανώνυμα θύματα των ταγμάτων εφόδου δεν έφταναν στα αυτιά της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας, που αρκούνταν στην επωδό των «μεμονωμένων περιστατικών».
Ένα θύμα των ταγμάτων εφόδου ήταν και ο Σαχζάτ Λουκμάν. O 27χρονος πακιστανός εργάτης δολοφονήθηκε στα Πετράλωνα το πρωί της 17ης Ιανουαρίου 2013 καθώς πήγαινε με το ποδήλατό του για δουλειά. Ο 29χρονος Χρήστος Στεργιόπουλος και ο 25χρονος Διονύσης Λιακόπουλος, επιβαίνοντας σε μηχανή και οπλισμένοι με πτυσσόμενα μαχαίρια «πεταλούδα», του επιτέθηκαν και τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ.
Την εποχή της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που αποτελεί την πιο αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα, είχε καταγράψει πάνω από 200 επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών και είχε πολλαπλώς επισημάνει την ανάγκη λήψης μέτρων εναντίον των οργανωμένων ομάδων ρατσιστικής βίας. Για τη συγκεκριμένη δολοφονία σημειώνει ότι «ο τρόπος και τα μέσα τέλεσης της συγκεκριμένης δολοφονίας καθώς και η ετοιμότητα με την οποία έδρασαν οι κατηγορούμενοι προσιδιάζουν στο modus operandi ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν διαπραχθεί από τις λεγόμενες “οργανωμένες ομάδες κρούσης”».
Και όμως, παρότι οι δύο δράστες ομολόγησαν αμέσως αφού συνελήφθησαν και παρότι στην έρευνα που έγινε κατόπιν στα σπίτια τους βρέθηκε προεκλογικό υλικό της Χρυσής Αυγής και οπλοστάσιο που σαφώς προσιδιάζει στα τάγματα εφόδου του νεοναζιστικού κόμματος, η αστυνομία δεν διερεύνησε τις ενδεχόμενες διασυνδέσεις των κατηγορουμένων με τη Χρυσή Αυγή ούτε διέγνωσε ρατσιστικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία, η οποία αποδόθηκε σε διαπληκτισμό.
Προφανώς, οι διωκτικές αρχές θεώρησαν ότι δύο άνθρωποι που κουβαλάνε μαζί τους μαχαίρια ενώ πηγαίνουν βόλτα και για τους οποίους προκύπτουν σαφείς διασυνδέσεις με νεοναζιστικές ομάδες είναι πιο λογικό να μαχαιρώσουν εφτά φορές εν ψυχρώ έναν αλλοδαπό «διά ασήμαντον αφορμή» παρά ορμώμενοι από ρατσιστικά κίνητρα. Προφανώς, ο ισχυρισμός ότι, τρεις τη νύχτα σε έναν άδειο δρόμο, ένας ποδηλάτης εμποδίζει συστηματικά ένα μηχανάκι να τον προσπεράσει, και ως εκ τούτου προκαλεί διαπληκτισμό, τους φάνηκε αρκετά πειστικός ώστε να σταματήσουν την έρευνα εκεί. Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγική δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, ενώ η δίκη των δολοφόνων του βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Η δολοφονία του δεν έχει να κάνει ούτε με παρεξήγηση ούτε με ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Έχει απολύτως ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Ελπίζουμε ότι, έστω και με καθυστέρηση, η δικαστική εξουσία θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα υπηρετήσει το σκοπό της, βάζοντας έναν φραγμό στην ατιμωρησία της οργανωμένης ρατσιστικής βίας.
* Η Ελένη Τάκου είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
άρθρο στο tvxs.gr (19.01.2014)