Για τη δίκη των αστυνομικών του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα που παραπέμπονται για βασανιστήρια

Στις 11 Φεβρουαρίου 2011 ξεκινάει η δίκη των δύο αστυνομικών, που παραπέμπονται  ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου Αθηνών κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων για παράβαση του άρθρου 137Α (βασανιστήρια) του Ποινικού Κώδικα για τη συγκλονιστική υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας το Δεκέμβριο του 2004. Αρχικώς η εκδίκαση της υπόθεσης  είχε οριστεί για τις 2 Δεκεμβρίου 2009 και έκτοτε αναβάλλεται.

Η υπόθεση αφορά περιστατικό άγριας αστυνομικής βίας και ακραίας παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, με θύματα μεγάλο αριθμό Αφγανών προσφύγων, μεταξύ των οποίων και επτά ανηλίκων. Στο πλαίσιο μιας «άτυπης» αναζήτησης ενός συμπατριώτη τους, που απέδρασε κατά την προσαγωγή του στο Δικαστήριο, ομάδα αστυνομικών και ειδικών φρουρών εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό με αλλεπάλληλες επιδρομές σε σπίτια, όπου διέμεναν Αφγανοί, ξυλοκοπώντας και βασανίζοντας αδιακρίτως τους ενοίκους με σκοπό να αποσπάσουν πληροφορίες για τον εντοπισμό του αποδράσαντος. Πλέον τούτου, προσήγαγαν για τον ίδιο σκοπό δύο Αφγανούς στο Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα, όπου τους βασάνισαν συστηματικά. 

Τα γεγονότα αυτά έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2004. Μετά την επιδρομή της δεύτερης ημέρας τα θύματα απευθύνθηκαν σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας προσφύγων και μεταναστών, για να καταγγείλουν τα γεγονότα και να προστατευθούν από την ακραία αστυνομική βία. Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση των εν λόγω Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, στο πλαίσιο της οποίας καταγράφηκαν οι παραβιάσεις και διαπιστώθηκαν, από εξειδικευμένο προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Βασανιστηρίων, τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια και η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που υπέστησαν τα θύματα. 

Η ένταση, το είδος και η συστηματικότητα της κακοποίησης κατά την ως άνω «επιχείρηση», προκάλεσαν το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σόκαραν την κοινή γνώμη και είχαν ως συνέπεια την παρέμβαση της αρμόδιας Εισαγγελικής και Διοικητικής Αρχής για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Εν τέλει απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος ενός αστυνομικού και ενός ειδικού φρουρού «για πράξεις βασανιστηρίων από αστυνομικούς που αυτοβούλως σφετερίστηκαν καθήκοντα ανάκρισης και εξέτασης αξιοποίνων πράξεων κατά συρροή και διακεκριμένης απρόκλητης σωματικής βλάβης κατά συρροή». 

Η σημασία της υπόθεσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την προαγωγή της ασφάλειας δικαίου στη χώρα μας είναι προφανής, ιδίως επειδή είναι εντελώς σπάνιες οι περιπτώσεις εφαρμογής της διάταξης του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί ως κακούργημα τα βασανιστήρια. 

Οι αποτρόπαιες πράξεις που τελέσθηκαν από αστυνομικά όργανα τον Δεκέμβριο του 2004 προστίθενται στον κατάλογο σειράς παραβιάσεων με θύματα πρόσωπα, των οποίων κοινό χαρακτηριστικό είναι το επισφαλές νομικό καθεστώτος παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και η προέλευσή τους από συγκεκριμένες χώρες. Χαρακτηριστικό άλλωστε των επιθέσεων αυτών ήταν η αίσθηση ατιμωρησίας των δραστών, όπως φαίνεται και από την τριήμερη διάρκεια των επιχειρήσεων και το μεγάλο αριθμό θυμάτων. 

Οι Οργανώσεις και Συλλογικότητες που υπογράφουμε το δελτίο τύπου, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των θυμάτων καθώς και κάθε προσώπου στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην προσωπική ασφάλεια, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, φύλο, πολιτικές πεποιθήσεις. 

Αθήνα, 10.2.2011, 

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών 
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες 
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου 
Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων 
Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών

 

αστυνομική βία, βασανιστήρια, δικαιοσύνη

Μέλος

Newsletter