«Βήματα μπρος και πίσω για τη Θρησκευτική ελευθερία και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας», Δευτέρα 18/11/2019, ώρα 18.30

Πρόσκληση

 

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σας προσκαλεί σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:

«Βήματα μπρος και πίσω για τη Θρησκευτική ελευθερία και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, και ώρα 18:30 μμ, στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα).

Ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, στο πλαίσιο της οποίας είχαν προταθεί, αλλά τελικά φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσουν, κάποιες ήπιες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση του «ουδετερόθρησκου» κράτους, είχαμε πρόσφατα ορισμένες αξιοσημείωτες εξελίξεις, που αφορούν τη θρησκευτική ελευθερία.

Από τη μία μεριά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Συμβούλιο Επικρατείας αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου νομολόγησαν ότι η απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών δεν πρέπει να γίνεται με τρόπο που προσβάλλει τη θρησκευτική ελευθερία. Κρίθηκε επίσης ότι στους εκπαιδευτικούς τίτλους σπουδών δεν έχει καμία θέση η μνεία του θρησκεύματος και της ιθαγένειας. Επιπλέον, μόλις πρόσφατα κατέστη πρακτικά δυνατή η επιλογή της αποτέφρωσης στην Ελλάδα και δρομολογείται η λειτουργία Τεμένους στην Αθήνα.

Από την άλλη, το Συμβούλιο Επικρατείας θεώρησε ότι η κατοχύρωση στο Σύνταγμα επικρατούσας θρησκείας καθώς και της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης ως αποστολής της εκπαίδευσης επιτάσσει την ύπαρξη ενός ομολογιακού μαθήματος, σύμφωνα με μια συγκεκριμένη περιοριστική αντίληψη περί παιδαγωγικής και ορθοδοξίας. Επιπλέον, η πρόσφατη απόπειρα επαναφοράς της βλασφημίας ως ποινικού αδικήματος αλλά και τα ισλαμοφοβικά περιστατικά εναντίον προσφύγων και μεταναστών θέτουν εκ νέου το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ του σεβασμού των θρησκευτικών πεποιθήσεων και της ελευθερίας έκφρασης σε ένα κράτος δικαίου. 

Για αυτά τα βήματα μπρος και πίσω, θα συζητήσουμε άλλη μια φορά τη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου και ώρα 18.30 στη Στοά του Βιβλίου.

Για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας θα μιλήσουν οι:

  • Χρήστος Ράμμος, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)

 

  • Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου

 

  • Κλειώ Παπαπαντολέων, Δικηγόρος

 

  • Αλέξανδρος Σακελλαρίου, Δρ. Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, Διδάσκων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ξένια Κουναλάκη, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε:

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Email: info@hlhr.gr

Τηλ. +30 2130264975

 

Μέλος

Newsletter