• Ελληνικά
  • Αγγλικά

Ανοχή μισαλλόδοξων και ομοφοβικών συμπεριφορών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Με πρόσφατη απόφασή του, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έδειξε για μια ακόμα φορά να ανέχεται μισαλλόδοξες και ομοφοβικές συμπεριφορές. Και τούτο, μάλιστα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο ομοφοβικών επιθέσεων.

Συγκεκριμένα, προ ολίγων μηνών ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος είχε χρησιμοποιήσει χυδαίες εκφράσεις κατά του συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ, βασισμένες αποκλειστικά και μόνο στον σεξουαλικό προσανατολισμό του τελευταίου. Οι εν λόγω εκφράσεις παρέπεμπαν σε μια άλλη εποχή, όπου το «διαφορετικό» δεν γινόταν δεκτό, αλλά στιγματιζόταν και όπου οι ομοφυλόφιλοι γελοιοποιούνταν και διαπομπεύονταν.

Το ΕΣΡ με την με αριθμ. 233/2014 απόφασή του επέβαλε πρόστιμο ιδιαίτερα χαμηλό πρόστιμο (3.000 ευρώ) όχι για εκφορά μισαλλόδοξου και ομοφοβικού λόγου (άρθρο 4 π.δ. 77/2003), αλλά για «μη ορθή, ευπρεπή και καλαίσθητη εκφορά λόγου» (άρθρο 2 π.δ. 77/2003). Επιπλέον, μάλιστα, το ίδιο το ΕΣΡ έκανε λόγο την «σεξουαλική ιδιαιτερότητα» του συγγραφέα, υπονοώντας προφανώς ότι η ερωτική του ζωή συνιστά απλώς κάποια ιδιομορφία ή και παραξενιά, που παρεκτρέπεται από τον ορθό δρόμο.

Η Ένωση μας παρενέβη στην αίτηση θεραπείας που άσκησε ο συγγραφέας, ζητώντας και αυτή από το ΕΣΡ να τροποποιήσει την απόφασή του και να εφαρμόσει ορθά το νόμο. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά, το ΕΣΡ θα αναλάβει επιτέλους τον ρόλο που του αναγνωρίζει το Σύνταγμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Αθήνα, 21 Οκτώβρη 2014

ατομικά δικαιώματα, εσρ, λοατ

Μέλος

Newsletter

© ΕΕΔΑ 2019

Essential SSL

Powered by Advalue